DIOK is de alternatieve voorjaarscompetitie van de Ereklasse in het rugby goed begonnen. Zonder problemen werd met 51-7 gewonnen van RFC Haarlem.

Met op de achtergrond een strakblauwe lucht is het DIOK die de eerste thuiswedstrijd mag aftrappen. Meteen neemt DIOK het initiatief en de eerste tien minuten spelen zich direct af op de helft van Haarlem. Het duurt dan ook niet lang en de eerste try valt. Na een strakke pass van Wolf van Dijk is het Jens Bastiaansen die de bal over de lijn legt, 5-0.

Vijf minuten later scoort vervolgens Daan van der Avoird uit een mooie team aanval, 10-0. DIOK blijkt op dreef, het spel blijft op de helft van de tegenstander en weer is het Bastiaansen die scoort. De wind en de lastige locaties van de try’s spelen de kicker parten, conversies blijven voorlopig uit, 15-0. Daarna is het weer de beurt aan Van der Avoird, die zich pijlsnel over de tryline haast, 20-0. Dan gaat het initiatief over naar Haarlem. Een mooie aanval resulteert in een try na een scrum vlakbij de Leidse tryline. De conversie is raak, 20-7.  DIOK laat het er niet bij zitten en het is weer Van der Avoird die scoort, 25-7. Een laatste aanval van Haarlem voor de rust volgt. Er wordt flinke druk op de Leidse verdediging gezet, maar deze houdt stand.

Na de rust is het debutant Tafadzwa Kahembe die de score, vanuit een scrum, voor DIOK voortzet, 30-7. Kahembe is en talent uit eigen jeugd dat dit jaar zijn entree maakt op het hoogste niveau. Mooi samenspel tussen Van der Avoird en Oliva Sialau wordt beloond met een try van de laatstgenoemde. Ook de conversie van Leon Koenen is raak, 37-7. Een daaropvolgende aanval van Haarlem wordt afgeslagen. De verdediging van DIOK geeft geen krimp. Sterker nog, DIOK pakt het initiatief over en Vander Avoird scoort voor de vierde maal. Pim van Dam benut vervolgens de conversie, 44-7. Iets later is het weer raak. Nadat de lijn prachtig is uitgespeeld weet Stefan Noort de bal behendig over de lijn te leggen, de lastige conversie van Van Dam is raak en bepaalt daarmee de eindstand, 51-7.

De uitslag gaf ook Head of Rugby Andy Egonu geen reden tot klagen: ‘Het is een goed resultaat om de competitie mee te starten. Het team van Haarlem had een sterk voorwaartsen pack en leverde op een heel aantal momenten goede competitie. We hadden wellicht nog twee extra try’s kunnen scoren in de eerste helft, maar door fouten van onze kant en goed spel van de tegenstander slaagden we daar niet in. Je merkt dat de jongens weer in de rugby flow moeten komen, maar dat gaat de goede kant op. We hebben een aantal mooie team try’s gemaakt en dat was precies wat we deze week hebben geoefend. Over het geheel genomen ben ik zeer tevreden met de uitslag, maar we moeten onszelf deze week verder verbeteren, want de wedstrijd tegen de Bassets volgende week wordt een uitdagende!’

DIOK voert na één wedstrijd op basis van het saldo de ranglijst om de voorjaarscup aan. Komende zaterdag speelt DIOK om 14.30 in Sassenheim tegen The Bassets, dat in Den Bosch met 5-21 won. RC ’t Gooi bleek in eigen huis nipt beter dan The Hookers: 33-31. In totaal doen er elf Ereklasse clubs mee aan de voorjaarscompetitie. Om mee te doen aan de lente competitie moeten clubs voldoen aan strenge corona-eisen. Zo worden spelers wekelijks tweemaal getest en wordt er getraind met een vaste selectie.

Tekst: Welmoet Lugt
Op de foto van Ruud van Brecht: Stefan Noort op weg naar de laatste try van de wedstrijd.