De spanning op het Leidse Rugby Sportpark is voelbaar op de eerste competitiedag van het nieuwe seizoen. De BeNeCup, de strijd om het kampioenschap van België en Nederland, wordt voor de tweede maal georganiseerd. In deze Cup strijden de beste vier ploegen van beide landen om de internationale kampioenstitel. Landskampioen RC DIOK komt in de eerste ronde uit tegen het als derde geëindigde Rugby Ottignies Club.

Zullen de landskampioenen er in slagen hun succesvolle seizoen voort te zetten? Het publiek is er klaar voor en na een mooi optreden van muziekkorps Jong K&G wordt de wedstrijd tegen Rugby Ottignies Club gestart. DIOK mag aftrappen en pakt direct het initiatief. De eerste aanval strandt in de Belgische verdediging. Even later is het wel raak. Na een mooie combinatie opent Jake Stamenkovic de score. De conversie van Lars Slager is raak, 7-0.

In de 14e minuut lijkt de uit Amstelveen overgekomen backspeler Leylan Tjoe Nij te scoren na een strakke pass van Oliva Sialau, maar de ref keurt de try af. Vervolgens is het Lars Slager die de volgende aanval succesvol afmaakt. De conversie gaat net voorlangs, 12-0. De wind is sterk en speelt beide ploegen parten. Twintig minuten in de wedstrijd is het Wolf van Dijk die, na een mooie run, scoort. Lars Slager converteert, 19-0. DIOK is op stoom en Rugby Ottignies Club heeft nog geen antwoord klaar. Iets later scoort winger Stefan Noort. De conversie gaat tegen de paal. DIOK is ook in de line out de sterkere partij. Drie keer op een rij wordt de bal gestolen door de Leidenaren. De rust wordt ingegaan met 24-0 op het scorebord voor de thuisploeg.

Captain Ross-Bennie Coulson opent de score na rust. De conversie van Slager is weer raak, 31-0. Het team uit Leiden kent geen genade. Een prachtige run van Oliva Sialau eindigt met een pass in de scorende handen van Daan van der Avoird. De conversie van Slager is weer raak, 38-0

Een volgende try van Daan van der Avoird wordt afgekeurd. Het lijkt de Leidse hoofdmacht niet te deren. Hun spel blijft aanvallend en attractief. Benjamin Garcia Propato en Ross Bennie-Coulson spelen een glansrol met hun mooie acties. Het massaal aanwezige publiek geniet en moedigt aan. DIOK houdt de hele wedstrijd de overhand. De Leidse verdediging staat als een huis. Met nog een kwartier op de klok maakt Leylan Tjoe Nij dan toch zijn eerste try voor zijn nieuwe club, de conversie met de harde wind is net te kort, 43-0.

In de staart van de wedstrijd maakt Wolf van Dijk nog een mooie break. Hij passt de bal naar Bennie-Coulson. Deze rent vervolgens het halve veld over en geeft de bal over aan debutant Beau van Diemen die scoort. De conversie van Slager is raak, 50-0. DIOK is overduidelijk de sterkere ploeg, maar de Belgen hebben zich stevig verweerd. Tot een score komen ze echter echter niet.

Overige wedstrijden

In Leiden delft de Haagsche Rugby Club het onderspit tegen RC Soignies. De Ploeg uit Belgie neemt de overwinning mee naar huis 11-31. Hilversum verloor in België van de Belgische landskampioen La Hulpe met 31-13 en RC ’t Gooi verloor nipt van de Belgische nummer vier Dendermonde met 28-24. Op zaterdag 14 september wordt de tweede ronde van de BeNeCup gespeeld. Om 15.00 speelt DIOK de streekderby tegen HRC uit in Den Haag. Toegang tot deze wedstrijd is gratis.

De vier Nederlandse ploegen in de BeNeCup hebben zich automatisch geplaatst voor de kampioenspoule om het landskampioenschap die op 12 oktober van start gaat. Twaalf andere ereklasse clubs strijden onderling tot die tijd om de felbegeerde overige vier plekken.

Op de foto van Els Barnas: Jake Stamenkovich scoort de eerste try van het nieuwe seizoen voor DIOK.