De ontmoeting tussen DIOK en ‘t Gooi is altijd een beladen wedstrijd. Voor de eerste keer stonden de ploegen dit seizoen tegenover elkaar, nadat de Leidenaars RC ’t Gooi afgelopen seizoen versloegen in de zinderende finale om het landskampioenschap. Toen werd het 20-12. Dit keer voerde DIOK een ware show op en speelde ’t Gooi volledig van het veld aan de Smaragdlaan: 52-3!!

DIOK begint aanvallend en boekt na acht minuten al het eerste resultaat. Nadat een eerdere trypoging van Tom Altink is afgekeurd, neemt de ervaren DIOK-speler vlot revanche. Uit een scrum scoort de Leidse nummer acht de eerste try, 5-0. ’t Gooi reageert direct. Het opent een zware aanval op de defensie van DIOK. Meerdere malen komen de bezoekers dicht bij de tryline. Toch slagen ze er in deze fase niet in om hun inzet om te zetten in punten.

Het blijft aanvankelijk hard werken voor DIOK. De defensie wordt getart, maar bezwijkt niet. Dan ziet Oliva Sialau een gat in de opstelling van ’t Gooi. Hij sprint weg, passt de bal naar Siem Noorman, die hem op zijn beurt in de scorende handen van Leon Koenen legt. Ook de conversie van Koenen is raak, 12-0. Het spel gaat vlot verder en als de bal richting het publiek vliegt is het de voorzitter van DIOK die de bal onder luid gejuich vangt. In de laatste minuten van de eerste helft heeft ‘t Gooi overwegend balbezit. De druk op DIOK wordt opgevoerd. Daarmee wordt bij DIOK een verdedigende fout geforceerd en de bezoekers gaan succesvol voor de palen. De ruststand wordt daarmee op 12-3 bepaald.

Het team uit Naarden komt met hernieuwde energie het veld op. Zou het toch nog lukken de wedstrijd naar hun hand te zetten? Ook nu lukt het ‘t Gooi niet om over de tryline te komen. De verdediging van DIOK geeft geen krimp. Leiden neemt de aanval over. Koenen krijgt de bal in handen en speelt deze handig door aan Sialau. Hij heeft geen twee kansen nodig en scoort voor de Leidse hoofdmacht. Koenen converteert en DIOK leidt met 19-3.

Vanaf dat moment neemt DIOK definitief het voortouw. Iets later scoort driekwarter Daan van der Avoird een try na een prachtige run en haalt hiermee het felbegeerde bonuspunt binnen. De conversie gaat net langs de palen. DIOK loopt uit naar 24-3.

DIOK blijft de druk opvoeren op haar tegenstander. In de verdediging maakt ‘t Gooi een overtreding terwijl Diok in scorende positie is. Dat levert de thuisploeg een penalty try op, 31-3. De overtreding betekent tevens een gele kaart voor de bezoekers. Met een man minder moeten ze de volgende fase van de wedstrijd in.

Vervolgens wordt het aanwezige publiek verwend met puur gallery rugby. Een prachtige aanval, waar Van der Avoird uiteindelijk scoort, is een lust voor het oog. Met perfectie wordt de lijn uitgespeeld en genieten de toeschouwers van prachtige passes en runs die elkaar in recordtempo opvolgen. De conversie van scrumhalf Benjamin Garcia Propato is raak, 38-3.

DIOK is op stoom. De tegenstanders hebben nu echt niets meer in te brengen. In de scrum is ’t Gooi geen partij voor het goed georganiseerde offensief van Leiden. Een driving maul vormt de basis voor een try van captain Ross Bennie-Coulson. Ook hier is de conversie van Garcia Propato raak, 45-3.

Met nog twee minuten op de klok lijkt de wedstrijd voorbij. Dan moet het spektakelstuk echter nog komen. Er volgt een spectaculaire aanval door Leiden. Het enthousiaste publiek kijkt de ogen uit. De aanvang is een pass van Bennie-Coulson. Hij gooit de bal achterwaarts, tussen zijn eigen benen door, in de handen van Van der Avoird. Deze speelt de bal vervolgens op Sialau, die na een mooie run de bal over de lijn legt. Ook de laatste conversie wordt benut door de uit Argentinië afkomstige scrumhalf. Hij bepaalt de eindstand op 52-3.

Coach Andy Egonu was begrijpelijk erg tevreden met de uitslag: “Ik ben een erg gelukkige coach vandaag. We hebben waanzinnig rugby laten zien vandaag. De tweede helft was de beste die ik ons heb zien spelen. We hebben vastgehouden aan onze structuur en de uitvoering was erg goed. Ik heb de spelers gezegd van de winst te genieten, maar het hoofd koel te houden. We moeten ons voorbereiden op een volgende belangrijke wedstrijd in Hilversum volgend weekend.”

Koploper Hilversum won, geheel naar verwachting, ruim in Utrecht van URC en behoudt de leiding in het klassement. DIOK volgt met één matchpunt minder op de tweede plek. CAS RC wint van Ascrum en houdt stand op de derde plaats op vijf matchpunten afstand, gevolgd door RC ’t Gooi. De Bassets wonnen in Den Haag en nemen de vijfde positie in. Op zaterdag 14 december speelt DIOK uit tegen koploper Hilversum aan het Kinnelaantje in Hilversum. Uiteraard kan de Leidse ploeg daar alle support gebruiken. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

Op de foto van Els Barnas: Oliva Sialau maakte, na een spectaculaire pass van Bennie-Coulson, de laatste try voor DIOK.