Een mooie aanzet tot een grotere, internationale rugbycompetitie noemde voorzitter Cees Ahsmann van DIOK de BeNeCup, waaraan de Leidse club zaterdag begon met een 28-30 overwinning bij het Belgische Dendermonde. ,,Nederland als zevende land in de Six Nations is een utopie, maar deelname aan Europese kampioenschappen is dat niet’’, sprak Ahsmann. ,,Ik geloof dat het gaat gebeuren.’’

Op het laatste moment, op 17 augustus om precies te zijn, kwamen de rugbybonden van Nederland en België overeen om twee weken later te beginnen met een onderling toernooi tussen de beste vier ploegen uit beide landen.

De BeNeCup, die de komende vier jaar de aanloop vormt naar het reguliere seizoen, moet beide competities sterker, aantrekkelijker en zichtbaarder maken. ,,Het is zeker geen oefentoernooi’’, sprak Ahsmann. ,,Het gaat om het echie.’’

In Dendermonde raakte hij zaterdag zowel onder de indruk van de accommodatie, waar het verouderde onderkomen van de Leidse club schril bij afsteekt, als van het niveau van de wedstrijd.

DIOK was slordig met de kicks op de palen, maar kwam wel tot vijf try’s. Diego Duijn, Tom Altink en Mees van Oord waren de meest opvallende spelers in het ten opzichte van vorig seizoen flink vernieuwde Leidse team. De vijf bepalende buitenlandse krachten zijn vertrokken, evenals toptalent Wolf van Dijk. Daar staat de komst van zeven buitenlandse spelers tegenover.

Door de zege gaat DIOK samen met Rugby Ottignies Club aan de leiding in de poule van vier. Dat is ook de komende tegenstander, zaterdag in Leiden. Het afsluitende duel is een week later, ook op eigen veld, tegen landgenoot Oemoemenoe.

De poulewinnaars spelen op 22 september de finale. Die is in Brussel als het een Nederlandse en een Belgische ploeg zijn, of twee Belgische ploegen. Als de finale tussen twee Nederlandse teams gaat, staan zij in Amsterdam tegenover elkaar op het nationale rugbycentrum.

Bron: Leidsch Dagblad/Hielke Biemond