Alsof het zo heeft moeten zijn: Op een stralende dag viert DIOK zijn 50-jarig bestaan, wordt de eerste wedstrijd van het jaar gespeeld op het Leidse hoofdveld en scoren de Leidse ploeg en tegenstander The Dukes samen 50 punten. Zonder toeschouwers, maar natuurlijk met een livestream, neemt de hoofdselectie van DIOK het op tegen The Dukes. Beide ploegen hebben in aanloop naar de wedstrijd een intensieve trainingsperiode achter de rug van ruim vier weken. De selecties zijn in deze periode wekelijks getest op corona zo ook natuurlijk net voor de wedstrijd.

Dat de Leidse club haar jubileum online natuurlijk wel uitgebreid viert blijkt uit alle activiteiten die rondom de livestream worden georganiseerd. De dames van DIOK verzorgen een online warming up met een knipoog en na de wedstrijd zullen er pub-quizzen worden georganiseerd voor zowel de jeugd als de senioren.

De lentecompetitie voor ereklasseclubs die aan het testbeleid, zoals gesteld door Rugby Nederland  voldoen, start  aanstaande zaterdag. De partij tussen DIOK en The Dukes valt dan ook in de pre-season planning. Beide teams beschikken over alle spelers in hun selectie gedurende deze wedstrijd en beide coaches grijpen de gelegenheid aan om ook alle spelers daadwerkelijk aan het werk te zetten. Veel jonge spelers debuteren in deze wedstrijd.

DIOK mag de wedstrijd aftrappen. Ter gelegenheid van het jubileum zal DIOK dit jaar spelen in het speciale jubileum shirt. Een jaar lang niet in het blauw-geel van de club, maar in het rood-wit van Leiden. Al snel blijkt dat beide ploegen wedstrijdritme missen. De teams zijn de eerste twintig minuten behoorlijk in evenwicht. Geen van beide ploegen heeft echt de overhand en het spel speelt zich met name op het middenveld af.

Na een half uur spelen krijgt DIOK de eerste serieuze kans. Een scrum vlakbij de tryline vormt een bedreiging voor de The Dukes. De verdediging van de Dukes staat echter als een huis. Daarmee weten de Bosschenaren de stand in het eerste kwart op 0-0 te houden.

Het is uiteindelijk Daan van der Avoird die de score opent. Na een pass van Sem Verplancke die de eerste run maakt, legt Van der Avoird de bal tussen de palen. De jonge Verplancke converteert, de eerste score staat op het bord 7-0. Nog geen vijf minuten later steelt Mees van Oord met een interceptie op handige wijze de bal van The Dukes, rent driekwart veld over en maakt de tweede try. Ook de tweede conversie is raak, 14-0.

Dan weer een prachtige aanval van DIOK. Robin Moenen staat helemaal vrij aan de rechterkant, Van Oord ziet het en passt, waarna de bal door Moenen over de lijn wordt gelegd. Met 19-0 op het scorebord gaan beide ploegen de rust in.

De vierde try van de wedstrijd is van de hand van Verplancke. De conversie door Leon Koenen is raak, 26-0. Iets later is het weer Verplancke die vanuit het eigen trygebied ontsnapt met de bal. Nadat hij het hele veld is overgelopen legt hij wederom de bal tussen de palen. De conversie is raak, 33-0.

Dan worden beide teams grotendeels gewisseld. Zal dat gevolg hebben voor de verhoudingen op het veld? De verhoudingen blijken weer gelijkwaardiger. De bal vliegt heen en weer over het middenveld. Na ruim 25 minuten op het veld is het Roland Marki die uiteindelijk de score voortzet. Pim van Dam converteert en met nog een kwartier te spelen vergroot DIOK de score tot 40-0.

In het derde kwart wordt een slimme hoge kick van Van Dam naar de zijkant als uit het boekje opgevangen door Twan Bell. Hij maakt vervolgens de try in de verre hoek, 45-0. In de laatste fase krijgt DIOK het nog even zwaar te verduren door een minutenlang aanhoudende aanval van The Dukes. De verdediging van DIOK blijft lang standhouden, maar dan is daar toch eindelijk de verdiende try aan het eind van de wedstrijd voor The Dukes, 45-5.

Andy Egonu, hoofdcoach van DIOK, was tevreden na de wedstrijd: “De jongens hadden er zin in, maar je kon de eerste 20 minuten zien dat beide partijen weer in het spelritme moesten komen. Vervolgens liet de ploeg goed rugby zien. Ik was ook heel tevreden met de tweede helft, waar DIOK’s jonge garde liet zien wat ze waard is. Ook sloten we de tweede helft met meer punten af. Het is duidelijk dat de jeugd de toekomst heeft.”

Zaterdag begint de lente competitie. DIOK speelt dan thuis tegen Haarlem. De wedstrijd (aanvang 15:00 uur) is live te volgen via DIOKTV op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=LYWqiVj0IE8

Op de foto van Els Barnas: het team van DIOK in het speciale jubileum-tenue.