Op de zaterdag van het bloemencorso in de Bollenstreek verzamelen rugbyliefhebbers uit de Leidse regio zich voor de derby tussen de Sassenheimse Bassets en het Leidse DIOK. De wedstrijd, die tussen deze streekgenoten altijd beladen is, is dit seizoen een strijd die minder evenwichtig is. DIOK heeft laten zien dat het team dit jaar een maatje te groot is voor de thuisploeg.

DIOK is afgereisd zonder haar vertrouwde eerste rij. Captain Ross Bennie-Coulson is niet aanwezig, maar ook Robin Moenen en Richard Manly ontbreken in de teamopstelling. Een lastige klus voor Head of Rugby Andy Egonu om toch een sterke scrum op het veld te zetten. In de hele opstelling is flink geschoven en er staan veel jonge DIOK-spelers in de basis. Zullen The Bassets daar gebruik van kunnen maken?

De wedstrijd opent met een mooie voorwaartse actie van Wolf van Dijk. De eerste fase van de wedstrijd heeft Diok de overhand. Dan breekt, als een duveltje uit een doosje, een speler van de Bassets op slimme wijze door en verrast de verdediging van DIOK. De Bassets openen de score, maar de conversie is mis 5-0. Niet lang daarna lijkt Bas Leupen een try te scoren voor de Leidse ploeg, maar de ref keurt hem af. Diok houdt echter de bal binnen het try gebied van de thuisploeg. Een aantal handige passes leiden uiteindelijk tot een try. Ben Woods scoort tussen de palen en Leon Koenen converteert, 5-7.

De strijd op het veld is fel en beide partijen geven elkaar niets cadeau. Dan breekt Jack Costigan door en rent met de bal het halve veld over. Ook hij legt de bal tussen de palen. Leon Koenen is goed aan het kicken en ook deze conversie is raak, 5-14. Een aantal prachtige aanvallen van de zijde DIOK volgen elkaar op. Dan, uit een line out, scoort Wolf van Dijk een push over try. De conversie is raak, 5-21.

De Bassets geven behoorlijk tegengas. Diverse aanvallen worden echter door de defensie van Diok afgewend. Mees van Oord maakt deze wedstrijd zijn rentree in de basis na een lange blessure. Hij houdt zich goed staande en diverse tackles van zijn zijde wisselen elkaar af. DIOK neemt de aanval weer over en na een perfecte tackle van Bas Leupen, die zijn opponent over de zijlijn duwt, fluit de ref voor halftime.

De tweede helft gaat van start. Het spel gaat van de ene naar de andere kant. De Bassets hebben hernieuwde energie gevonden. Een aanval van de Bassets eindigt in een try. De conversie gaat tussen de palen 12-21. Vervolgens maken The Bassets een verschrikkelijke tackle waarbij van de overkant van het veld goed zichtbaar is hoe Benjamin Garcia’s voeten, op zeker twee meter hoogte, het hoogste punt van een tackle zijn. Een siddering van verontwaardiging gaat langs de lijn. De referee grijpt in en een rode kaart voor The Bassets is het resultat.

De wedstrijd gaat verder, maar DIOK laat zich niet van de wijs brengen. Een geweldige chase van een kick naar voor door Stefan Noort zorgt dat de scrum voor Diok is vlakbij de tryline. The Bassets verdedigen echter slim en komen met de schrik vrij. Bij beide teams gaat de warmte van de zonnige dag gelden. Bij DIOK wordt gewisseld. Tom de Ruijter en Alex Barnas komen in het veld. Tom speelt zich meteen in de kijker met een mooie break die eindigt in een uitbal. DIOK heeft wederom de overhand in deze fase, maar komt lastig tot scoren. Dan krijgt DIOK een penalty mee vlakbij de tryline. Diok kiest voor de scrum. Illie Greeve legt vervolgens de bal over de lijn voor DIOK. De lastige conversie van Leon Koenen is weer raak. De eindstand van de wedstrijd wordt bepaald op 12-28.

In de Ereklasse stond zaterdag ook de topper tussen de nummers één en twee op het programma waar RC ’ t Gooi thuisploeg Hilversum versloeg. Effect voor de koppositie heeft dat niet. RC Hilversum blijft de lijst aanvoeren met 46 punten. DIOK behoud de derde positie achter RC ’t Gooi dat de afstand tot de Leidse ploeg verder heeft vergroot tot 11 punten verschil. De landelijke finale is daarmee definitief bepaald tot een Goois onderonsje. DIOK speelt volgende week uit tegen koploper Hilversum. Ondanks dat er geen finaleplaats meer te verdelen is zal dit een wedstrijd van hoogstaand niveau opleveren.

Op de foto van Els Barnas:  Mees van Oord maakte in Sassenheim zijn rentree na een langdurige blessure.