DIOK heeft ook de derde wedstrijd in de voorjaarscompetitie met ruime cijfers gewonnen. Op eigen veld werden de Hookers uit Hoek van Holland verslagen met 68-5. De ploeg uit Hoek van Holland, die deze competitie goed is begonnen met nipt verlies tegen ’t Gooi en winst op The Dukes, mag de wedstrijd beginnen. Direct beginnen ze de aanval, maar na acht minuten blijkt dat DIOK  sterk in de wedstrijd zit. Een mooie push over try, vanuit een scrum, wordt door Benjamin Garcia netjes afgemaakt en Ilie Greeve benut de conversie, 7-0.

Dan voeren de Hookers de druk weer op. Echt gevaarlijk wordt het nog niet voor DIOK, maar het spel vindt wel diep op de helft van DIOK plaats. Dan komt de bal in handen van Oliva Sialau. Hij breekt door de verdediging van de Hookers heen en geeft de bal een mooi kickje, dat naadloos wordt opgepakt door Daan van der Avoird die op full speed is. De fraaie try wordt dan ook door de laatstgenoemde gemaakt. De conversie is raak, 14-0. DIOK is op stoom en iets later is het weer raak. Thom de Ruijter maakt een prachtige run waarbij hij minstens drie Hookers achter zich laat en duikt met de bal over de tryline. Ook deze conversie van Greeve is weer raak, 21-0.

Minuten later spelen de backs van DIOK de lijn uit en is het Mees van Oord die tussen de palen scoort. Ook deze conversie wordt benut, 28-0. Toch zijn de Hookers nog niet verslagen. In een mooie aanval weten ze een gaatje in de Leidse verdediging te vinden en leggen de bal over de lijn. De conversie gaat naast, 28-5. Vervolgens is het weer de beurt aan DIOK. Een strakke aanval begint bij Sialau en eindigt met een try van Jens Bastiaansen. De conversie gaat tussen de palen, 35-5.

Met nog een minuut op de klok passeert Sialau drie verdedigers. Hem op snelheid proberen te tackelen is voor elke speler een moedige actie. De Samoaan is te vergelijken met een vliegend stuk gewapend beton. Het lukt de Hookers dan ook niet. Hij scoort de try en met de benutte conversie wordt de ruststand bepaald op 42-5.

Als de wedstrijd wordt hervat en scoort DIOK direct via Van der Avoird. Ook nu is de conversie raak, 49-5. De Hookers geven zich nog niet gewonnen. Hun vechtlust is te prijzen. Een mooie aanval eindigt met een try in de verre hoek, die vervolgens knap wordt geconverteerd, 49-12.

De Hookers hebben een sterke fase in de wedstrijd. Ze zetten de Leidse defensie behoorlijk onder druk. Toch weet DIOK het weer om te draaien. Het is uiteindelijk Van der Avoird, die de score van de Leidse ploeg verder uitbouwt, de conversie is net te kort 54-12.

Dan worden de supporters van DIOK via de live stream getrakteerd op een werkelijk oogstrelende aanval van DIOK. Siem Noorman staat aan de start, dan wisselt de bal via vele handen binnen het team en Jordan Kersten sluit waardig af. De conversie van Pim van Dam is raak, 61-12. De strijd tussen beide ploegen blijft hevig. Ze geven elkaar geen centimeter cadeau. Inmiddels heeft DIOK de helft van de ploeg gewisseld voor jonge spelers. Het is een van de uitgangspunten voor DIOK in deze competitie dat juist ook jonge spelers uit de eigen jeugd hun debuut op het hoogste podium mogen maken. Een slimme interceptie en een daaropvolgende run over het halve veld van Pim van Dam is de laatste try van de wedstrijd. Van Dam converteert zelf en bepaalt de eindstand op 68-5.

Na drie spelrondes blijft DIOK de ranglijst aanvoeren met het maximaal aantal wedstrijdpunten. Op de voet volgt ’t Gooi, dat in eigen huis van URC won, met één punt minder. Positie drie wordt ingenomen door The Bassets dat in Amsterdam de Amsterdamse studenten van Ascrum versloeg. Volgende week zijn er geen wedstrijden in de voorjaarscompetitie in verband met verplichtingen van de Nederlandse selectie. Op zaterdag 1 mei reist DIOK af naar Groningen waar het om 16.00 uur zal aantreden.

Tekst: Welmoet Lugt
Op de foto van Ruud van Brecht: Daan van der Avoird scoort een van zijn drie try’s namens DIOK.