De strijd om de eerste plaats in de Ereklasse rugby lijkt te gaan uitdraaien op een gevecht tussen Hilversum, ’t Gooi en DIOK. De onderlinge wedstrijden zijn dus van groot belang. Het gelijke spel tussen de beide grootmachten van de laatste seizoenen van vorige week (22-22) kwam DIOK niet slecht uit en zaterdag deed de Leidse ploeg zeer goede zaken door met 19-25 de uitwedstrijd tegen ’t Gooi te winnen.

Toch enigszins nerveus vertrokken de spelers van DIOK naar de beladen wedstrijd in Bussum. Natuurlijk had DIOK al vijf overwinningen op zak, maar een wedstrijd tegen de koploper is nooit een gelopen race. Daarnaast kampte DIOK met redelijk wat onzekerheden. Zou captain Ross Bennie-Coulson op tijd hersteld zijn van zijn enkelblessure en zou ook scrum half Benjamin Garcia voldoende fit zijn voor deze topwedstrijd?

De wedstrijd start vlot en al snel krijgt DIOK, met handig spel, een penalty mee. Pierre Mounal schiet deze feilloos tussen de palen, wat meteen een voorsprong van 0-3 oplevert. Wat een mooi begin en wat is Mounal een vaardige kicker. Ook een tweede penalty verzilvert hij: 0-6.

Het snelle spel van DIOK brengt ’t Gooi uit balans en de spelers van ’t Gooi beginnen fouten te maken. Op de onwaarschijnlijke afstand van 50 meter is ook de derde penalty van Mounal raak, 0-9. Hij weet van geen ophouden en als er na twintig minuten weer een penalty aan DIOK toegekend, wordt het zelfs 0-12. En Mounal blijkt op dreef. Uit een losse bal op het veld, die hij handig naar voor kickt, scoort hij, met een duik op de bal, de eerste try van de wedstrijd. De conversie blijft onbenut, 0-17. Maar ’t Gooi zou ’t Gooi niet zijn als ze hierdoor het hoofd zouden laten hangen. Een sterke line out, vlakbij de try line van DIOK, wordt geconverteerd naar een maul en een try is het logische resultaat. Ook de conversie is raak, 7-17. Met een slimme interceptie van Bas Leupen neemt  DIOK het initiatief weer over. Een mooie break van Wolf  van Dijk met een off load op Richard Manley resulteert in de laatste try voor half time: 7-22.

Na de rust heeft ’t Gooi een duidelijke missie. Al snel maakt de thuisploeg een try in de uiterste hoek van het veld. Door de harde wind en de lastige hoek is de conversie niet raak, 12-22. Het spel gaat razendsnel heen en weer. Beide ploegen tonen aanvalslust, maar ook verdedigend zijn ze aan elkaar gewaagd. Een snel opgezette aanval van ’t Gooi wordt door Benjamin Garcia op briljante wijze gestuit met een prachtige tackle. De verdediging van DIOK loopt de hele wedstrijd op rolletjes.

Dan krijgt DIOK een penalty mee en Pierre Mounal scoort, tot enthousiasme van de vele meegereisde fans, zijn twintigste (!) punt van de wedstrijd: 12-25. Met nog 16 minuten op de klok gaat de wedstrijd zijn spannendste fase in. ’t Gooi verhoogt de druk en scoort twee minuten later een try, waarvan ook de conversie wordt benut, 19-25. DIOK weet in het laatste kwartier de deur dicht te houden en gaat er met de historische winst vandoor.

Coach Andy Egonu was uiteraard een tevreden coach na de wedstrijd: ‘Opnieuw ben ik erg blij dat we de wedstrijd hebben gewonnen. Woorden schieten tekort als ik onze spelers moet beschrijven en het is pas oktober… Vandaag speelden we een enorm fysieke wedstrijd. Eigenlijk was het een match met twee helften. We speelden exceptioneel in de eerste helft en in de tweede helft legde ’t Gooi meer druk op. Onze verdediging was vandaag uitstekend en de mannen lieten zien dat ze echt wilden winnen.’

Na de zevende speeldag in de Ereklasse is DIOK nog steeds derde, maar passeert ’t Gooi als op 11 november de inhaalwedstrijd tegen The Hookers wordt gewonnen en heeft zelfs kans op de koppositie, die op dit moment voor Hilversum is.

Tekst: Welmoet Lugt
Foto Els Barnas: Pierre Mounal maakte liefst 20 van de 25 punten namens DIOK in de topper tegen ‘t Gooi