De tweede fase van de competitie, waarin de beste acht teams van de Nederlandse rugbycompetitie het tegen elkaar opnemen in de cup poule, begint voor de twee ereklasse clubs in de Leidse regio meteen met een streekderby. De Leidenaars ontvangen The Bassets onder natte omstandigheden.

Ondanks de stug aanhoudende regen zijn de supporters van zowel Sassenheim als Leiden in ruime mate aanwezig. Als de wedstrijd wordt afgetrapt neemt DIOK direct het initiatief. Na een zware aanval op de tryline van The Bassets is het Daan van der Avoird die de eerste, zwaarbevochten, try maakt in de zevende minuut. Leon Koenen converteert en de stand is 7-0.

The Bassets geven niets cadeau in de wedstrijd en voeren een fysieke strijd met de voorwaartsen. Ze hebben zich dit seizoen versterkt met een flink aantal nieuwe spelers, waarvan de van Den Haag afkomstige Amir Rademaker de laatste aanwinst is. Ondanks de indrukwekkende nieuwe aanwinsten van de Sassenheimers blijft DIOK aan zet. Een mooie combinatie van Nickel Blanckevoort en Ross Bennie-Coulson eindigt met een try van Chez Crosby in de hoek. De conversie gaat rakeling langs de palen, maar DIOK bouwt de voorsprong uit: 12-0.

Het initiatief de eerste helft blijft bij de Leidenaars. The Bassets verdedigt goed, maar slaagt er niet in bedreigend te worden op de helft van DIOK. Net voor het rustsignaal pakt Van der Avoird handig de bal en ontsnapt. Koenen loopt mee in support, wordt aangespeeld en legt uiteindelijk de bal tussen de palen. Ook zijn conversie is succesvol: 19-0.

De 2e helft begint DIOK voortvarend. Bennie-Coulson lijkt aanvankelijk te scoren, maar de try wordt niet gegeven. The Bassets nemen het initiatief over en voeren een zware aanval uit op de tryline van de thuisploeg. Uiteindelijk slaagt The Bassets er in de energie om te zetten in punten. De conversie is raak, het gat tussen de ploegen wordt kleiner, 19-7. Iets later maakt DIOK een overtreding en gasten benutten de penalty en gaan voor de palen. Het schot is raak: 19-10.

Ondanks nog een hevige aanval van de ploeg uit de Bollenstreek slagen ze er niet meer in een try te maken. De verdediging van de Leidse ploeg staat als een huis. Wel benutten de Sassenheimers nog een penalty en mogen drie punten optellen bij de score, 19-13. In de laatste fase van de wedstrijd is het weer DIOK dat de overhand heeft. In het 22-meter gebied maakt The Bassets zo veel fouten bij de tryline dat de scheidsrechter DIOK een penalty-try toekent. De eindstand wordt daarmee bepaald op 26-13 in het voordeel van de regerend landskampioen. Met de vier gescoorde try’s sleept DIOK ook het felbegeerde bonuspunt binnen.

Head of Rugby Andy Egonu was tevreden: “Ons doel was om de wedstrijd te winnen en dat we vijf wedstrijdpunten binnensleepten was een mooie bonus. Het team van The Bassets is compleet veranderd dit jaar, dus de wedstrijd zou sowieso zwaar worden. Ik heb het idee dat we meer punten hadden kunnen scoren in de eerste helft, waar we 75% balbezit en terreinwinst hadden. Het slechte weer speelde een grote rol vandaag. Ik ben blij met het resultaat, we gaan ons weer hergroeperen en ons klaarstomen voor de wedstrijd tegen Cas RC volgende week.”

Op de foto van Els Barnas: Daan van der Avoird op weg naar de eerste try van DIOK.