Aan de Smaragdlaan begon de dag hooggespannen. De ontmoeting met de koploper van de Ereklasse en regerend landskampioen was voor de Leidse ploeg hèt moment om te laten zien waar ze als team staan. Het nipte verlies tegen Hilversum vorige week had het team van Head of Rugby Andy Egonu op scherp gezet. De huidige vorm werd doorgetrokken tegen ’t Gooi, dat met 38-26 werd verslagen.

Binnen anderhalve minuut is het al raak. DIOK’s fly half, spelverdeler Mees van Oord, scoort de eerste try na een snelle aanval die ‘t Gooi duidelijk overvalt. De conversie van Illie Greeve is raak, 7-0. ‘t Gooi is direct wakker en begint een tegenaanval. De ploeg lijkt de bal uit een kick voorwaarts tegen de grond te drukken in het try gebied, maar maakt in het proces een knock on. De verdedigingslinie van DIOK wendt het gevaar af en is weer in veiligheid. De ploegen tasten elkaar vervolgens af op het middenveld.
Dan wordt weer een mooie aanval door Diok opgezet. De watervlugge Oliva Sialau ziet een gat en via Jordan Kersten komt de bal in de wederom scorende handen van Van Oord. De conversie van Greeve is raak, 14-0. Vervolgens zet ‘t Gooi de defensie van DIOK flink onder druk. De Leidenaren houden het lang vol, maar kunnen niet voorkomen dat de bezoekers uiteindelijk toch scoren. De conversie gaat naast, 14-5. Dat de partijen aan elkaar zijn gewaagd blijkt als Stefan Noort even later, na een mooie aanval van de Leidse forwards, scoort. De conversie uit een lastige hoek gaat tussen de palen, 21-5.

Tien minuten voor rust staat ‘t Gooi off side en krijgt DIOK een penalty mee. Greeve gaat voor de palen en benut zijn kans, 24-5. ‘t Gooi maakt iets later een hoge tackle en ontvangt een gele kaart. Met een man meer zet DIOK grote druk op de tryline van ‘t Gooi. Ze lijken te scoren, maar de bal wordt omhoog gehouden. De man meer situatie wordt niet omgezet in extra punten en de rust wordt ingegaan met 24-5.
|
In de tweede helft pakt de Leidse hoofdmacht direct weer het initiatief. Binnen een minuut opent de uitstekend spelende Jordan Kersten de score. Greeve, die deze wedstrijd zijn gouden schoenen aan lijkt te hebben, converteert weer, 31-5. Het massaal toegestroomde publiek geniet van een prachtige rugbyshow tussen twee top teams op het hoogste niveau. DIOK blijft in de aanvalsmodus. De Gooise verdediging heeft het zwaar te verduren en moet zijn strategie aanpassen. Uit een snelle penalty scoort captain Ross Bennie-Coulson, die zijn team uitstekend leidt, een try tussen de palen. De conversie is raak, 38-5.

De Gooise ploeg gooit het roer om en vertrouwt meer op haar forwards. Met succes, ‘t Gooi ziet een gat en met een mooie run winnen ze veel terrein. De aanval eindigt, na flink wat fases, in een try. De conversie is raak, 38-12. De bezoekers voeren de druk vervolgens op en maken kort daarna nog een try, ook deze conversie is raak, 38-19. Met minder dan tien minuten op de klok moet de thuisploeg de voorsprong nu vasthouden. Dat blijkt niet eenvoudig. ‘t Gooi scoort nogmaals uit een aanval met meerdere fases en ook de conversie is raak, 38-26. Het blijkt niet meer genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar een bonuspunt voor vier try’s is wel binnen. DIOK behoudt haar voorsprong en sleept met de overwinning ook nog een bonuspunt binnen.

Volgens DIOK aanvoerder Bennie-Coulson speelde het massaal opgekomen publiek een doorslaggevende rol bij de overwinning: “Ontzettend bedankt voor al jullie support, die was enorm. Het zijn uiteindelijk onze supporters waardoor we over die lijn gaan!”

Andy Egonu, Head of Rugby van de winnende ploeg was begrijpelijkerwijs tevreden met het optreden van zijn team: “Ik ben enorm trots op ons spel vandaag. Die eerste helft was de beste helft die ik ons ooit heb zien spelen. De passie, hongerigheid, het tempo en de uitvoering waren geweldig. De jongens waren gefocust, we wilden namelijk geen punten laten liggen en een groot gat laten ontstaan met de leiders in het klassement. Iedereen heeft die stap extra gezet en bijgedragen aan dit mooie resultaat. We gaan van deze overwinning genieten en ons voorbereiden op de wedstrijd uit tegen HRC volgende week.”

Ondanks het verlies in Leiden behoudt ‘t Gooi de koppositie in de nationale top zes, al komt de concurrentie rap dichterbij. RC Hilversum stelt haar tweede plaats veilig met een ruime overwinning op The Dukes, gevolgd door RC DIOK dat één punt minder heeft. HRC, dat won bij CAS RC, heeft de vierde plek in handen, gevolgd door CAS RC en The Dukes.

Op de foto van Els Barnas: Mees van Oord scoort de openingstry namens DIOK tegen ’t Gooi.