Op een dinsdagavond als iedere andere, kun je Andy Egonu, Head of Rugby bij DIOK, aantreffen in of om het clubhuis van de Leidse club. Nog ruim voordat de training van zijn succesvolle eerste team begint is hij aanwezig voor overleg met zijn trainers en om de ontwikkeling van de jeugd in de gaten te houden.

Van speler naar coach

De rugby carrière van Andy start op 11-jarige leeftijd, als hij door zijn ouders naar kostschool gestuurd wordt in Engeland. “In die tijd ging dat zo”, vertelt hij. “Mijn ouders dachten dat dat schoolsysteem het beste ter wereld was en die kans wilden ze me niet ontnemen.” De lokale ‘head master’ van de boarding school in Sussex zag een goede tweede rijer in hem. De jonge Andy was onder de indruk van de veranderingen in zijn leven, maar het sportaanbod in zijn nieuwe omgeving maakte veel goed. Alhoewel het een typische rugby georiënteerde school was, vulde hij zijn zomers ook met cricket en atletiek. De tweede rijer werd al snel een nummer 8, maar op zijn zestiende kreeg hij te kampen met zijn eerste grote blessure. “Terugkijkend was dat het begin van de aftakeling van mijn lichaam”, zegt hij nu lachend, “maar het was wel zuur”. Uiteindelijk blijken zijn aanhoudende blessures het begin van zijn coaching carrière.

Engelse coaching stijl

Zijn Engelse coach opleiding blijkt interessante feature wanneer hij naar Frankrijk verhuist met zijn Franse echtgenote. Rugbyclub Massy toont interesse en hij gaat aan de slag als skills coach voor het eerste team en hij krijgt ook het tweede team onder zijn hoede. Op dat moment liggen de Franse en de Engelse coaching stijlen ver uit elkaar. Waar de Fransen voornamelijk voor het spelen gingen, lag de focus in Engeland op de skills. Deze specialisatie op positiespel, techniek en individuele skills blijkt verfrissend. Inmiddels zie je overal dat er een mix van beiden stijlen wordt gebruikt. Toen was dat in Frankrijk redelijk bijzonder. Na Massy volgde Stade de France, waar Andy ook succesvol als skills coach aan de slag gaat.

Landskampioenschap is het doel

Inmiddels is dit het vierde jaar dat Andy in Nederland woont. Na een periode bij The Dukes, die met hem in de landelijke finale kwamen, is hij sinds het begin van dit seizoen aan de slag bij DIOK. “De visie van DIOK trok mij aan en is wat mij uiteindelijk heeft doen besluiten om Head of Rugby in Leiden te worden. We hebben een helder doel, het landskampioenschap veroveren en de jeugd naar een hoger niveau helpen, daar kan ik me goed in vinden. Je ziet ook dat het werkt, steeds meer spelers vinden hun weg naar onze club, wat ons sterkt in onze groei ambitie.” Dat het streven om landskampioen te worden realistisch is heeft Andy met zijn team dit jaar bewezen. Waar DIOK vorig jaar nog als zevende eindigde in de competitie bezet ze nu stevig de derde plek en was er lange tijd zelfs uitzicht op de landelijke finale.

Relativeringsvermogen en realistische doelstellingen

Tom Altink, vaste waarde in het eerste team en spelend op positie 8, is blij met de komst van de Engelse trainer naar de club: “Andy gaat op een serieuze en gestructureerde manier te werk als coach. Soms brengt dat humoristische momenten mee, wat weer ten goede komt aan de teamspirit. Hij weet de spelers op de juiste plekken te zetten om het maximale uit de speler, en dus ook het team, te halen. Zijn goede relativeringsvermogen en de realistische doelstellingen voor het team werken positief. Dat zorgt dat de club goed kan bouwen aan de toekomst en dat we volgend seizoen gaan werken richting de finale.”

Nog drie wedstrijden voor de boeg

Als er gevraagd wordt naar zijn plannen voor het komende seizoen begint Andy te lachen. “We zijn nog niet klaar met dit seizoen hoor! Dit weekend hebben we een belangrijke derby tegen The Bassets uit Sassenheim, maar vlak ook de wedstrijden tegen Oemoemenoe en Hilversum niet uit, die nog op de planning staan. Ik verwacht dat het stuk voor stuk mooie wedstrijden zullen zijn en we trainen er met het team dan ook hard voor om die naar onze hand te zetten. Pas daarna gaan we aan de slag voor het volgende seizoen. Wel heb ik natuurlijk al ideeën voor het volgende seizoen. We willen in ieder geval oudste jeugd die naar de senioren komen goed opvangen. Deze jongens moeten vooral fysiek sterker worden, want de senioren competitie vraag veel meer van hun gestel.”

Geen free tickets naar het eerste team

Gratis tickets voor het eerste team geeft Egonu niet uit. “Ik denk dat het niet een reëele verwachting is als je denkt dat je direct in ons eerste team gaat spelen, als je net bij de senioren komt kijken. Natuurlijk zijn er talenten die dat wel kunnen, maar we willen geen roofbouw plegen op onze jonge spelers. Het is veel belangrijker dat je nog lang kan spelen in de competitie”. De selectie voor het eerste team is zwaar en volgend jaar is de verwachting dat ook het tweede team een selectieteam zal zijn. Het is een luxe om veel getalenteerde spelers te hebben weet Egonu: “Ik voorzie dat we ook in de jeugd met meerdere teams per leeftijdscategorie gaan uitkomen in de toekomst. Bij sommige leeftijdscategorieën is dat al het geval. Het zou het mooiste zijn als we per categorie drie teams hebben. Een competitief team, een recreatie team en een team er tussenin. Dan kan je echt werken aan de ontwikkeling van het rugby, terwijl iedereen er plezier in kan hebben.

Ik blijf me verbazen over het rugby in Nederland

Kijkend naar de competitie dit jaar is Andy tevreden. “Met nog drie wedstrijden voor de boeg is het nog niet voorbij, maar we hebben al meer bereikt dan dat we vooraf als doel hebben gesteld. Volgend jaar willen we het nog beter doen, een plek in de finale zal dan ook de volgende stap zijn.” Toch laat de professionaliteit van de Ereklasse nog te wensen over. “Ik blijf me verbazen over wat er binnen de hoogste competitie in Nederland gebeurt. Ik heb dit seizoen dingen zien gebeuren die in een zichzelf respecterende competitie niet zouden mogen gebeuren. Als bond moet je te allen tijde voorkomen dat je de schijn tegen hebt, daar valt nog wel het een en ander te verbeteren. Ik hoop dat het bondsbestuur daar de focus op gaat leggen.”

De rugby-loze zomer

Als er gevraagd wordt of Andy nog tips heeft voor de jeugd die een rugby-loze zomer in gaan wordt hij enthousiast. “Het zou geweldig zijn voor spelers in de oudste leeftijdscategorie, de colts, als ze deze zomer serieus aan de gang gaan met het versterken van hun lijf. Zowel het onder- als bovenlijf gaat, naarmate je niveau hoger wordt, steeds meer te verduren krijgen. Een sterk lichaam is daarvoor de beste bescherming.” Jongere spelers raadt hij aan vooral contact met de bal te hebben en te houden. “Speel zoveel mogelijk met een rugbybal, hou het balgevoel en speel, speel, speel! Met je vrienden in het park, thuis op de bank of waar je maar wilt. Hou die bal vast deze zomer!

Foto: Dennis van de Sande van the Oval Office