Met een kick van HRC begint de streekderby tussen DIOK en de Haagsche RC (HRC) in Leiden. De DIOK fans zijn in grote getale naar de Smaragdlaan gekomen om de eerste wedstrijd in vier weken van hun Leidse club te zien.

De wedstrijd start verrassend. Uit een scrum zet HRC een mooie aanval op en scoort een try in de 5e minuut. Ook de conversie wordt gemaakt. 0-7. DIOK kijkt dus al heel snel tegen een achterstand aan. Dan, van uit een line out, scoort de vliegensvlugge Ben Woods een try tussen de palen. Pierre Mounal maakt de gelijkmakende conversie 7-7.

DIOK zit weer in het ritme. Ezekiel Sedjoro ziet een gat in de verdediging van HRC en rent met de bal naar de volgende try. De conversie wordt niet benut. 12-7. Vervolgens maakt Wolf van Dijk een mooie run waaruit Jack Costigan een try scoort. Ook de conversie is raak: 19-7. Bas Leupen maakt een lange run langs de zijlijn maar redt het net niet tot de tryline. Ross Bennie Coulson loopt in support maar de bal gaat voorwaarts. De aanval gaat door en Ilie Greeve scoort na een break van Tom Altink. Pierre Mounal schiet de conversie tussen de palen: 26-7. Terwijl de eerste sneeuwvlokken van het jaar vallen ziet Robin Moenen een mogelijkheid, na een mooie rush, om te scoren. De conversie belandt op de paal: 31-7. DIOK is op dreef. Wolf van Dijk is heel attent op het moment dat de bal uit de scrum schiet en maakt de 6e try voor DIOK. De conversie is raak en de eerste helft wordt afgefloten: 38-7.

Na de rust heeft HRC hernieuwd elan en scoort na een paar gemiste tackles van DIOK een try langs de lijn. Ook de conversie uit een moeilijke hoek is raak: 38-14. HRC heeft een sterke fase en DIOK loopt tegen een gele kaart aan. HRC maakt nog een try, ook de conversie is raak: 38-21. Het spel golft op neer en HRC komt beter in de wedstrijd. Dan maakt Bas Leupen een geweldige break en rent, al slalommend, drie HRC-ers voorbij en scoort. De conversie uit een moeilijke hoek gaat mis: 43-21. Dan laat DIOK mooi aanvalsspel zien. De backs vliegen over het veld en hebben zich duidelijk hervonden na een mindere fase. Uit een maul maakt Ross Bennie-Coulson dan een try. Ilie Greeve maakt wederom de conversie, 50-21. Na een turnover van Ross Bennie-Coulson, gevolgd door een break van Tom Altink maakt Alvaro Abril Garcia de laatste try van de wedstrijd. De conversie is niet raak. Eindstand 55-21.

Headcoach Andy Egonu was na de wedstrijd tevreden met het resultaat: “Gezien het feit dat we in drie weken geen wedstrijd gespeeld hebben en het door de weersomstandigheden lastig was om goed te trainen, ben ik zeer tevreden met de overwinning. Voor de wedstrijd heb ik de spelers gevraagd zich aan het gameplan te houden, zodat we de wedstrijd zouden winnen. Zelfs wanneer je niet op 100% functioneert, vinden goede teams manieren om te winnen. Dat waren wij vandaag. De jongens kunnen trots zijn op waar we nu staan. We zijn op de juiste weg en we zullen volgende week weer beter zijn.”

De stand in de hoogste regionen van de ereklasse blijft ongewijzigd. DIOK behoudt de koppositie met één punt voorsprong op Hilversum en vier op ‘t Gooi, die beide zaterdag ook wonnen.

laat Bas Leupen zien wie de baas is op het veld.