Rugby Academy naar Leiden

Rugby Academy naar Leiden

Rugby Academy ZuidWest, die de opleiding van rugbytalenten van 12 tot 18 jaar in Zuid-Holland verzorgt, komt naar Leiden. Dit is de uitkomst van intensief overleg tussen Topsport Leiden, de Rugby Academy, het Leonardo College en de daaraan verbonden rugbyschool. De twee grootste rugbyclubs in de regio Rijnland, DIOK uit Leiden en The Bassets uit Sassenheim zijn er heel blij mee.

Enkele jaren geleden is op initiatief van Topsport Leiden en DIOK een rugbyschool in Leiden opgericht in samenwerking met het Leonardo, het zogenaamde Rugby College Zuid West. De ontwikkeling naar een landelijk opleidingssysteem, uit te voeren door een beperkt aantal erkende Rugby Academies, had echter tot gevolg dat de rugbyschool in Leiden niet aangesloten was op de steeds professionelere standaard voor de talentontwikkeling en deze ontving dus geen erkenning van de bond. Voor DIOK en The Bassets had dit tot groot nadeel dat hun jeugdtalenten niet op het landelijke opleidingspad aangesloten waren: voor de jonge spelers uit de regio Rijnland bleek de Haagse locatie van de Rugby Academy Zuid West (RAZW) en daar naar school gaan, een brug te ver.

De rugbyschool in Leiden heeft door haar bestaan het pad geëffend voor deze ontwikkeling. Partijen zijn nu overeengekomen dat de rugbyschool aangestuurd gaat worden door de RAZW, maar met een eigen stichting blijft werken. DIOK en The Bassets nemen plaats in beide besturen. Rugby Academy Zuid West ziet de locatie Leiden niet als een ‘dependance’, maar als een volwaardige locatie, met hetzelfde programma en dezelfde kwaliteit als in het Haagse. Voorzitter Marten Vente spreekt van ‘1 Academy op 2 locaties’: “Er is groeipotentie genoeg in Rijnland, waar de instroom van de jeugd in onze sport ook een enorme vlucht
neemt”.

DIOK-voorzitter Cees Ahsmann en zijn collega Ad Wijten van The Bassets, clubs die beide in de Ereklasse uitkomen, verwachten dat er binnen drie jaar tenminste 50 talenten van 12 tot 18 jaar op de Academy in Leiden in opleiding zullen zijn. Ook voor de recent opgerichte rugbyclubs elders in Rijnland (Alphen, Noordwijk) biedt de komst van de Rugby Academy naar Leiden perspectief, ook al omdat het Leonardo College een breed onderwijspakket aanbiedt.

Het Leonardo is een zogeheten Topsport Talent School en dat betekent dat het Leonardo officieel erkend is om topsporters en erkende sporttalenten op allerlei manieren te faciliteren bij het investeren in duale opleiding: sportcarrière en maatschappelijke toekomst tegelijk.

Ook Tjeerd Scheffer van Topsport Leiden is blij met de Rugby Academy in Leiden: “Na de RTC’s in het waterpolo, tafeltennis en basketball is nu ook rugby officieel erkend. Je kan zeggen dat talentontwikkeling in Leiden in die sporten nu helemaal volwassen is. Erg goed voor onze talenten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VOLG OOK DE LEIDSE OLYMPISCHE PLOEG

Sponsor