DIOK is erin geslaagd om op het veld van landskampioen RC ’t Gooi de winst te pakken. Er werd in de hele wedstrijd zegge en schrijve één try gescoord, maar dat was voor de Leidse ploeg voldoende om de winst te pakken: 0-5. Voor DIOK, gesteund door een grote schare supporters, hing er veel af van deze ontmoeting met de nummer drie op de nationale ranglijst. Met nog vier wedstrijden voor de boeg deze competitie, is het belangrijk de huidige tweede positie te handhaven of te verbeteren. De eerste twee ploegen zullen namelijk strijden om de landstitel in de finale in mei.

Een snijdende wind en bij vlagen natte sneeuw zijn de achtergrond voor deze wedstrijd. De ploeg ontmoetten elkaar eerder dit seizoen al drie keer. Tweemaal viel de winst ’t Gooi ten deel, waaronder de belangrijke BeNeCup aan het begin van het seizoen. In de Cup fase van de competitie bleek DIOK de beste papieren te hebben. De verschillen tussen beide ploegen zijn echter klein, wat ook de ontmoeting van vandaag een spannende ontmoeting maakt.

De aftrap van de wedstrijd is voor DIOK dat de eerste helft tegen de wind in speelt. Er volgt een half uur zonder scores waar de ploegen elkaar aftasten en proberen gaten te zoeken. Aan beide zijden wordt goed verdedigd en de strijd gaat gelijk op. Uit een penalty probeert RC ’t Gooi te scoren met een schot op de palen, maar die mist zijn doel. Dan, uit een wat langer durende aanval van Leidse zijde, is het captain Ross Bennie-Coulson die scoort tijdens een push over try. De conversie uit de lastige hoek gaat net naast, de stand, wat ook de ruststand blijk, is 0-5.

Niet lang na de rust is het ‘t Gooi dat uit een prachtige actie lijkt te scoren. Thom de Ruijter redt de bezoekende ploeg en maakt een fantastische try saving tackle. Die actie zorgt ervoor dat de referee de try afkeurt en DIOK behoudt de voorsprong. In de twintig minuten die volgen heeft DIOK het initiatief, maar zet dat niet om in punten, waardoor de winst voor ’t Gooi binnen handbereik blijft. Opvallend zijn prachtige acties van Alvaro Garcia Abril, die later ook man of the match zal worden. Zijn optreden verstoort een groot aantal aanvallende initiatieven van de thuisploeg.

Robin Moenen speelt eveneens een geweldige wedstrijd. Niet alleen maakt hij veel voorwaartse meters voor zijn team, de Gooise defensie heeft het knap lastig met de snelle bonk spieren. Hij is sterk in de lange aanval, met zeker zo’n tien scrums bij het trygebied van ’t Gooi. Tot twee keer toe verliest ’t Gooi, dat het moet stellen zonder eerste rijer en captain Hugo Langelaan, daar de eigen scrum. Ook DIOK lijkt in deze fase, die zeker tien minuten aanhoudt, te scoren. De push over try wordt echter afgekeurd in verband met een knock-on van de Leidse voorwaartsen.

In de slotfase is ’t Gooi de ploeg met de kansen, maar de defensie van de Leidse hoofdmacht houdt de deur knap dicht. Het is duidelijk te zien dat de jonge ploeg gegroeid is en het gecontroleerde spel in de eindfase is daar een mooie illustratie van. DIOK gaat met de winst van 0-5 naar huis en verstevigt haar tweede positie op de nationale ranglijst.

Hilversum behoudt na winst op The Dukes met 33 punten de koppositie, gevolgd door DIOK met 31 punten. ’t Gooi neemt de derde plek in met 28 punten. Hilversum heeft echter een wedstrijd meer gespeeld dan de nummers twee en drie. Op vrijdag 26 april (20:00 uur) speelt DIOK de volgende wedstrijd, uit in Castricum.

Op de foto van Els Barnas: Robin Moenen was belangrijk voor DIOK in de lange aanvallen.