Kjeld Nuis moest deze winter lang geduld betrachten, maar afgelopen weekeinde mocht hij eindelijk weer eens de hoogste podiumtrede beklimmen bij een wereldbekerwedstrijd. En meteen twee keer. Nuis won in het Duitse Erfurt zowel zaterdag als zondag de 1.000 meter. De man die vorig jaar de internationale zeges op de kilometer aaneenreeg, maar dit jaar lang zo lang zonder overwinning bleef, is weer terug aan de top.

De 28-jarige pupil van coach Jac Orie maakte vooral indruk op de tweede 1.000 meter van het weekend. Hij evenaarde zondagmiddag het baanrecord van Shani Davis: 1.08,40. Even dacht Nuis zelfs dat hij nog een fractie sneller was, omdat het scorebord in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle 1.08,39 had aangegeven. Die tijd werd gecorrigeerd en dus moest hij erin berusten dat hij het baanrecord met zijn jeugdidool Davis moest delen.

Met zijn twee overwinningen was hij tevreden, maar Nuis wilde zichzelf niet al te enthousiast feliciteren. De slotronde op zondag (26,9) was naar zijn zin wat te traag, terwijl hij op zaterdag juist te langzaam was geweest over de eerste 200 meter. Toch wilde hij met het oog op de Winterspelen niet te lang stilstaan bij die negatieve aspecten van zijn ritten. Na de kritische kanttekeningen voor de camera van de NOS kantelde hij zijn perspectief. ‘Ik ben blij dat ik uit twee races goede dingen mee kan nemen.’

Met zijn dubbele wereldbekeroverwinning in Duitsland trok Nuis de lijn van het olympisch kwalificatietoernooi van eind december door. Daar won hij zowel de 1.000 als 1.500 meter, de afstanden waarop hij regerend wereldkampioen is. Hij rekende zo af met de twijfels die er tot dat moment over zijn vorm bestonden. Die twijfel had wortel geschoten toen hij tijdens de NK afstanden geen ticket voor de 1.500 meter in de wereldbeker wist te pakken. En hoewel hij zich op de 1.000 meter wel plaatste, bleef de onzekerheid.

In de weken erna was hij de internationale concurrentie niet de baas. In Calgary werd hij wel derde op de schaatsmijl en tweede op de kilometer, maar die twee podiumplaatsen staken nog altijd schril af tegen de stortvloed aan overwinningen van een jaar eerder, toen geen enkele buitenlander Nuis over 1.000 meter versloeg.

Precies op tijd lijkt Nuis nu zijn vorm te hebben hervonden om tijdens de Olympische Spelen een serieuze gooi naar het goud te doen. De 1.000 meters bij de mannen waren in Erfurt sterk bezet en de uitslag gaf een goede indruk van de internationale krachtsverhoudingen.

BRON: DE VOLKSKRANT