Lisa van der Geest dacht zaterdag maar één ding toen ze een klein gaatje had met het peloton: wegwezen. Alles beter dan een sprint met de rappe veelwinnaar Irene Schouten. Het bleek de goede keuze op het ijs van het Zweedse Lulea. Van der Geest won na veertig kilometer.

Samen met Carien Kleibeuker en Pien Keulstra vormde de Leidse een kopgroep. ,,Carien mocht van haar ploegleider eigenlijk niet weg met ons, omdat haar ploeggenote Schouten in het peloton zat. Pien en ik hebben dus het meeste kopwerk gedaan. Maar ik had geen keus. Irene is zo snel in de sprint, zeker na maar veertig kilometer.’’ Kleibeuker probeerde in de slotfase nog te ontsnappen, maar Van der Geest pareerde die aanval en won daarna de sprint.

Zondag werd Van der Geests teamgenoot en schoonzusje Iris van der Stelt uit Sassenheim tweede in de wedstrijd over honderd kilometer in Lulea. In die eindsprint was Schouten te sterk. Van der Geest werd elfde ,,Het scheelde niet veel tussen Iris en Irene. In de slotfase ben ik nog een keer weggereden. Irene moest dat zelf dichtrijden, want Carien kon niet meer. We hebben het als team goed gedaan, maar Irene is gewoon ijzersterk.’’ Van der Stelt is derde geworden in het klassement van de zes wedstrijden op de Weissensee en in Lulea.

Komende week is de laatste marathonwedstrijd op kunstijs. ,,Daarna kunnen de schaatsen weer het vet in.’’ Van der Geest kijkt terug op een mooi seizoen. ,,Ik had een slechte zomer. Ik heb een keer op kunstijs en nu in Zweden gewonnen. Daar had ik vooraf voor getekend.’’