Door bij de wereldbekerfinale in Minsk de 1000 meter te winnen, heeft Kjeld Nuis zich ook verzekerd van de zege in het eindklassement. Met zijn 1.19,23 dook Nuis in de laatste rit net onder de 1.19,40 van landgenoot Kai Verbij.

Havard Lorentzen werd derde en verspeelde zijn leidende positie in het eindklassement. Thomas Krol eindigde de race als vijfde, Hein Otterspeer werd zevende en Pim Schipper elfde.

,,Het was net aan, maar ik ben positief verrast”, zei de tweevoudig olympisch kampioen bij de NOS na zijn zege (1.09,23). ,,Ik voelde me vooraf niet super. Logisch na zo’n seizoen en bovendien was ik ook nog verkouden geweest. Maar ik kon goed op snelheid komen. Een tussenronde van 25,1 is gewoon heel goed. Maar in de laatste bocht van mijn race voelde ik dat het echt op was. Die deed echt heel veel zeer.”

Nuis heerst op de kilometer al twee seizoenen lang, op een door ziekte moeizaam verlopen eerste deel van dit seizoen na. Hij werd vorige maand olympisch kampioen in Zuid-Korea, net voor Lorentzen, en won de afstand twee weken geleden bij de WK sprint in China ook beide keren. Nuis schaatste in Minsk op nieuwe buizen. ,,Ze zijn goedgekeurd. Het is mooi dat ik ze meteen heb kunnen testen in de wereldbekerfinale.”

Dat zijn tegenstander Lorentzen de derde tijd reed, 1.19,45 achter Kai Verbij, deed Nuis extra goed. Daardoor kon hij voor het derde jaar op rij de eindzege in het wereldbekerklassement van de 1000 meter veiligstellen. ,,Dat is de kers op de taart. Maar ik reed hier zeker voor de eer en niet voor het geld”, doelde hij op de winstpremie van ruim 12.000 euro die hem nu ten deel viel.

Het seizoen is nog niet helemaal afgelopen voor Nuis, hij gaat binnenkort in Zweden een poging doen het snelheidsrecord op schaatsen te verbeteren. Overigens heeft tweevoudig wereld- en olympisch kampioen Nuis nog geen contract getekend voor komende seizoenen. Hij is met zijn ploeg, Lotto-Jumbo, dat verder gaat als Jumbo, in gesprek en beide partijen zouden de intentie hebben uitgesproken bij elkaar te blijven.

Tekst: Rik Spekenbrink/AD
Foto: Nu Sport