Het schaakgenootschap uit Bussum (BSG) heeft het schaakgenootschap uit Leiden (LSG) met een 6-4 nederlaag terug naar Leiden gezonden. Hiermee kunnen de aspiraties van LSG IntelliMagic voor het prolongeren van de landstitel in de koelkast.

Playing captain Edwin van Haastert overweegt de aanvoerdersband aan een niet-spelende teamleider over te doen. ,,Ik begin me echt af te vragen of ik nog als captain moet doorgaan. Toen ik onze spelers na een ontvangen remiseaanbod adviseerde om – gezien de stelling en de stand – door te spelen, gingen ze juist lang nadenken om de partij vervolgens weg te blunderen. We hebben het gewoon uit handen gegeven.”

Omdat BSG weet dat de Leidse ploeg veelal zijn opstelling door elkaar husselt, volgden zij dezelfde strategie. Zo zaten er twee grootmeesters op de middenborden en was Arthur Pijpers voor LSG aan het zevende bord aangeschoven en won. Pijpers: ,,Ik speelde een partij die ik flink had voorbereid en al vaker op het bord had, hoewel de computeranalyse een flinke plus gaf, moest ik wel blijven opletten.’’

De wedstrijd ging tot aan de tijdcontrole nog gelijk op (2-2). Mark van der Werf had in een vooruit gespeelde partij remise gemaakt. Op het topbord had de 17-jarige Casper Schoppen geen enkel probleem met de Spaanse meester Jesús Garrido Dominguez. Schoppen: ,,Ik stond na negen zetten al zo goed als gewonnen.” Predrag Nikolic kwam niet verder dan remise, maar Van Haastert bracht een vol punt binnen. ,,Ik kreeg een halfje meer dan ik verdiende.”

Het zou de laatste score voor LSG worden, want direct na de tijdcontroles ging er van alles mis. Tijdens de Europa Cup voor clubteams van vorige week behaalde Jan Willem de Jong nog een topscore, maar die goede vorm kon hij in deze wedstrijd niet vasthouden en hij verloor.

Ook Rudy van Wessel, Jelmer Jens en Mark Haast lieten zich in een ogenschijnlijk gelijke stand van het bord drukken. Michiel Bosman gaf zijn gewonnen staande partij in één zet weg en verzuchtte: ,,Ja, ik blunder, kan gebeuren.”

Tekst: Jan Beij/Leidsch Dagblad