Het Leidse LSG IntelliMagic is met nog één speelronde te gaan al landskampioen. Het Leidsch Schaakgenootschap schrijft hiermee historie, want dit is de eerste keer sinds de oprichting van de club in 1895 dat het zich de beste van Nederland mag noemen.

Een nipte 5½-4½ matchwinst op degradatiekandidaat Apeldoorn was voldoende om de felbegeerde titel binnen te slepen aangezien de ploeg een voorsprong van drie matchpunten op nummer twee Kennemer Combinatie heeft. De gezamenlijke slotronde van de meesterklasse op 21 april is daarmee slechts een formaliteit.

De landstitel is de kroon op een uitstekend seizoen; niet voor niets werd LSG gekozen tot Leidse sportploeg van het jaar.

Na een vijftal remises begon het echte scoren. ,,Het werd even kritisch toen Predrag Nikolic dacht dat hij op winst moest spelen, want ik stond verloren”, aldus Leidenaar Mark van der Werf. ,,Hij vervolgde risicovol en verloor.”

Michiel Bosman boekte partijwinst en stelde daarmee zijn nog ontbrekende IM-norm veilig, zelfs als hij in de slotronde verliest (mits dit van een speler met een hoge rating is). De door Eelke Wiersma aangeboden remise werd afgeslagen waarna Wiersma alsnog een vol punt binnenhaalde. Topscorer in de meesterklasse Arthur Pijpers – met 7 punten uit 8 rondes – vervulde zijn favorietenrol naar behoren (winst). Toen de jonge Casper Schoppen tot slot de Duitse grootmeester Artur Joesoepov op remise hield, kon Van der Werf zijn partij met een gerust hart opgeven en barstte het feest los.

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad