De schakers van LSG IntelliMagic wonnen dit weekeinde in de Meesterklasse met 7-3 van Voerendaal. Het duel werd nu al gespeeld, omdat de Leidse ploeg van 7 tot en met 15 oktober deelneemt aan de Europa Cup in Turkije.

Voerendaal staat erom bekend in sleutelwedstrijden een grote groep jonge, talentvolle Duitse schakers in te zetten. Maar liefst zeven spelers uit het Limburgse tiental hebben de Duitse nationaliteit en halverwege de wedstrijd leek dit voordelig uit te pakken.

Na een drietal remises – waarbij de Duitse meester in Leidse dienst Jan Sprenger (foto) aan een van zijn landgenoten met een remise was ontsnapt – zag de wedstrijd er voor de Leidse ploeg verder niet goed uit.

Op dat moment geloofde captain Edwin van Haastert dan ook niet in een goede afloop. Een gelijkspel leek hem het hoogst haalbare, alleen wist hij op dat moment niet hoe.

Hij zou zelf het goede voorbeeld geven door aan het tiende bord zijn partij op overtuigende wijze te winnen. De tijdnoodfase speelde de sterkere spelers in de kaart, want LSG had een rating-overwicht. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Van Haastert: ‘Hierna kantelde de strijd in ons voordeel.’

Arthur Pijpers bracht zijn ploeg op een 4-2 voorsprong, waarna de slotfase volledig naar de Leidse ploeg ging. Een pluspion bij Rudy van Wessel werd verzilverd en een slechtere stelling bij Jelmer Jens werd fraai afgewikkeld naar een winnend eindspel met twee dodelijke vrijpionnen. Daarmee werd deze editie van Nederland-Duitsland toch gewonnen met ruime cijfers.

BRON: Leidsch Dagblad