Spelers van gastvereniging het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) domineerden de slotfase van de 79ste editie van het Daniel Noteboom weekendtoernooi. De zege ging uiteindelijk naar speler en trainer van LSG, grootmeester Predrag Nikolic (Bosnië). De in Leiderdorp woonachtige Nikolic pakte in de voorlaatste ronde een toreneindspel  af van zevenvoudig nationaal kampioen grootmeester Loek van Wely. Zoals Nikolic zelf bij de opening opperde werd dit zijn vijfde Noteboom toernooiwinst. Van Wely vertelde over zijn toernooi: “Je ziet hoe mijn speelsterkte snel aan het dalen is en het is ook even wennen want ik speel nu open toernooien en dat was lange tijd niet m’n gewoonte.”

Bij de start afgelopen vrijdag was er naast twee grootmeesters ook nog een handjevol meesters in de speelzalen van het City Resort Leiden. Hierbij zaten de twee in Leiden wonende internationale meesters Mark van der Werf en Fred Slingerland. Van der Werf draaide bovenin mee voor de toernooiwinst, maar verloor het slotduel. Aan het slot zaten beide Leidenaars toch ongeslagen aan een topbord. Slingerland mocht tegen Van Wely proberen ongeslagen te blijven, maar Van Wely pakte de Leidenaar een technisch eindspel af en werd daarmee gedeeld tweede. De 16-jarige LSG’er en grootmeester in spé Casper Schoppen speelde zich met weinig moeite eveneens naar een gedeeld tweede positie. Hij mocht aan het slot proberen Nikolic te verslaan, echter de Leiderdorper had aan remise genoeg voor de toernooiwinst en die kwam al snel op het uitslagenbord. Naast hen kwamen Simon Elgersma (versloeg Van der Werf) en Jeffrey van Vliet eveneens op 5 punten en deelden de tweede t/m vijfde plaats.

In het Level gebouw aan het station had LSG speelruimte gevonden voor één van de oudste schaaktoernooien van ons land. “Bijna hadden we het deelnamerecord bij Noteboom van ons 100 jarig jubileum verbroken. Het leek even te gaan lukken, maar we hadden veel last-minute afmeldingen wegens griep of andere oorzaken en bleef het steken op zo’n 350 spelers. Ook tijdens het toernooi waren er relatief veel ziekmeldingen.” Aldus toernooidirecteur Rudy van Wessel. “Dan moet het record maar volgend jaar worden gebroken bij ons 125 jarig jubileum.”

Tekst: Jan Bey, Leidsch Dagblad
Foto: Jan Bey / spelofsport.nl