Het Leidsch Schaakgenootschap (LSG IntelliMagic) heeft in het Turkse Antalya in de Europese Club Cup (ECC) met een zesde plaats het beste internationale resultaat ooit geboekt.

In een sterk deelnemersveld won het Leidse zestal maar liefst vijf van de zeven wedstrijden. In de slotronde van zaterdag werd Beşiktaş Jimnastik Kulübü, een jong Turks team, met 4-2 resoluut verslagen. Aan de topborden haalden Jan Sprenger (foto) en Arthur Pijpers met remises de angel uit de tegenstander, waarna de overigen voluit voor de winst gingen. Dat lukte bij Eelke Wiersma, Casper Schoppen en als laatste Edwin van Haastert. ,,Al die partijen werden vrij bruut in het voordeel van LSG beslist’’, sprak kopman Sprenger, die een persoonlijk succes boekte met een grootmeesterresultaat, waardoor hij binnenkort die titel officieel zal mogen voeren.

Het Leidse team draaide bovenin mee en kreeg twee sterke grootmeesterploegen tegenover zich. Sprenger: ,,Na die wedstrijd van de vijfde ronde vroegen wij ons ook af waar al onze mooie stellingen gebleven waren.’’

Beide opponenten gingen met een te ruime zege van tafel. Tegen het Russische Mednyi Vsadnik hadden Sprenger, Roobol en Van Haastert niet mogen verliezen, maar de tijdnoodfase was scherprechter: 5½-½. De 15-jarige Schoppen gaf hier – in nog altijd goede stand – de partij remise waarna de hatelijke nul van het scorebord was. In de voorlaatste ronde werd een team van ongeveer gelijke speelsterkte – het zestal van Riga Technical University (Letland) – met 4½-1½ verslagen. Topscorer werd Schoppen met vijf punten. Hij verloor slechts eenmaal, hetgeen een knappe prestatie is in dit veld.