Met een 5-5 gelijkspel in de topper tegen HMC deed het Leidsch Schaakgenootschap zichzelf zaterdag enigszins tekort. Er had meer ingezeten volgens spelend teamleider Edwin van Haastert.

LSG begon in het Denksportcentrum op voorhand met een tegenvaller. Kopman Predrag Nikolic (foto) had zijn overwicht in een vooruitgespeelde partij niet in winst kunnen omzetten en remiseerde.

Toch leek het allemaal goed te komen. Mark van der Werf won vlotjes van Niels Ondersteijn en Rudy van Wessel stond een stuk voor tegen Geert van der Stricht. Hij zou uiteindelijk toch op remise uitkomen.

Tegenvaller was de nederlaag van Jan Sprenger. De pas tot grootmeester gepromoveerde Leidenaar speelde met wit, maar nam te veel risico, waardoor hij tegenstander Twan Burg moest feliciteren. ,,In een teamwedstrijd met wit verliezen mag niet’’, sprak Van Haastert streng.

Door zeges van Michiel Bosman en Arthur Pijpers voor de tijdnoodfase leek het allemaal goed te komen. De Leidenaars leidden comfortabel met 5-4, toen Casper Schoppen een inschattingsfout maakte. In plaats van simpel remise te maken via zettenherhaling tegen grootmeester Martijn Dambacher, zag hij mogelijkheden op winst. In tijdnood keerden de kansen en moest Schoppen zijn koning omleggen. ,,Negen van de tien keer verliest Casper zo’n wedstrijd niet. Een remise was ook een goed resultaat geweest. Dit was jeugdige onervarenheid’’, aldus Van Haastert, die LSG op bordpunten nog aan de leiding ziet gaan in de Meesterklasse.