In de laatste ronde voor de winterstop heeft LSG IntelliMagic de leiding genomen in de landelijke meesterklasse schaken. In Rotterdam werd met 3½-6½ gewonnen van subtopper Charlois Europoort.

Regerend landskampioen LSG ligt daarmee op koers voor prolongatie van de landstitel. „Onze winst was te verwachten, want we brachten gemiddeld meer rating achter de borden”, zei playing captain Edwin Van Haastert.

„We gaan dankzij verrassende uitslagen bij de concurrentie nu zelfs alleen op kop. Titelfavoriet Kennemer Combinatie verloor opnieuw en koploper BSG Bussum kwam niet verder dan een gelijkspel. We zullen alleen nog even aan het bordsaldo moeten werken, want we staan na vijf ronden qua bordpunten op een magere plus drie.”

Het Leidse tiental nam al snel een 2-0 voorsprong. Op de eerste twee topborden hadden de Rotterdammers ’zwakkere’ spelers geplaatst tegen speler/trainer grootmeester Predrag Nikolic (foto) en Arthur Pijpers, waardoor beide LSG’ers een snelle partijwinst konden bijschrijven. Na twee regelmatige remises van Jelmer Jens en teamleider Van Haastert stond er een degelijke 1-3 op het scoreformulier.

Dat bracht de Leidse ploeg enige rust en gezien de betere stellingen halverwege de wedstrijd werd een ruime zege verwacht. Nadat Mark van der Werf het dertienjarige Belgische talent Daniel Dharda op fraaie wijze had verslagen liep LSG met enige remises uit naar 5½ bordpunten, zodat beide matchpunten in Leidse handen waren.

Van Haastert: „Het ging verder allemaal voorspoedig, hoewel er enige remises binnenkwamen vanuit betere standen van ons, maar die waren goed voor de matchpunten. De meeste pret hadden we met de laatste partij die nog bezig was. Als laatste zaten namelijk de Leidse grootmeester Erik van den Doel (in Rotterdamse dienst, red.) en het 16-jarige LSG-talent Casper Schoppen nog achter het bord. Na een gelijk opgaande strijd met veel tactische wendingen aan beide kanten forceerde de Leidse grootmeester Van den Doel de partij maar Schoppen omzeilde in ijskoude stijl alle dreigingen en won de partij. Van Haastert: „Het gaat allemaal boven verwachting, maar we zullen in de tweede helft van de competitie nog wel even ons best moeten doen.”

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad