LSG IntelliMagic heeft zijn leidende positie in de landelijke meesterklasse versterkt.

De concurrentie liet matchpunten liggen waardoor LSG met een knappe 4-6 uitzege op de Groninger Combinatie met een voorsprong van twee matchpunten vorstelijk aan kop gaat. „We hebben er in deze fase nog nooit zo goed voor gestaan”, sprak teamcaptain van het schaakgenootschap Edwin van Haastert.

Het Leidse tiental had moeite om op tijd en volledig in Groningen achter de borden te verschijnen. Van Haastert: „Ik zou meerijden, maar toen ik een telefoontje kreeg dat er drie spelers op Utrecht CS gestrand waren, ben ik zelf in mijn auto gesprongen en heb ik ze opgehaald.”

Na een rustige start met een aantal snelle remises leek LSG in eerste instantie moeilijk verder te komen. Van Haastert: „De Groningers waren met maar liefst vier grootmeesters nog niet eerder zo sterk opgekomen.”

Het Groningse team had evenals LSG gekozen voor een gehusselde opstelling. Zo kwam Sergey Tiviakov aan bord vier plotseling Predrag Nikolic tegen (remise). Dat gold ook voor de grootmeesters Jan Werle (remise tegen Eelke Wiersma), Daan Brandenburg (remise tegen Jan Willem de Jong) en Sipke Ernst die niet verder kwam dan een punt tegen Michiel Bosman.

Met goede winstpartijen van Arthur Pijpers, Mark van der Werf (tijdnoodfase) en Jelmer Jens – dankzij een trucje – stond de zege al vast (3-6). Dat Casper Schoppen in het eindspel iets miste en verloor mocht de vrolijke Leidse terugreis niet verpesten.

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad