Het jubilerende LSG IntelliMagic (125 jaar Leidsch Schaak Genootschap) heeft in de zesde competitieronde van de meesterklasse laten zien waarom het de afgelopen twee seizoenen landskampioen werd: het sterke team van Kennemer Combinatie (Haarlem) werd met 7-3 naar huis gestuurd.

,,We hebben al jarenlang een probleem met de Haarlemmers en we verloren dan ook vaak, maar dit keer was het als vanouds weer een goede wedstrijd van ons’’, aldus speler en trainer Predrag Nikolic (foto). ,,Na de openingsfase was op al onze borden te zien dat de strijd onder controle was. Het verschil werd uiteindelijk gemaakt op de lagere borden, hoewel ik zelf wat minder op dreef was.’’ LSG-kopman Nikolic zou verliezen van het grote Nederlandse schaaktalent Jorden van Foreest. Ondanks die (enige) verliespartij van de Leidse ploeg kwam de matchwinst volgens grootmeester Nikolic geen moment in gevaar.

Aan de topborden van de Kennemer Combinatie werden drie grootmeesters door LSG goed in toom gehouden. Omdat de kersverse Noteboom-toernooiwinnaar Casper Schoppen bij LSG ontbrak, werd grootmeester Jan Smeets weer eens opgeroepen. Dat die het schaken nog niet verleerd heeft, bleek toen meervoudig landskampioen Loek van Wely genoegen moest nemen met remise.

Aan het derde bord werd grootmeester Wouter Spoelman vervolgens verslagen door de in uitstekende vorm verkerende Leidse meester Mark van der Werf. ,,Ja, ik won door een trucje in de tijdnoodfase, maar het ging allemaal niet zo gemakkelijk hoor. Dit is voor mij een periode waarvan je hoopt dat die nooit voorbij gaat. De praktijk leert echter meestal anders.’’ Van der Werf is met vijf punten uit zes rondes nog steeds ongeslagen en daarmee topscorer van het team.

Het sterke Haarlemse middenrif werd knap op remises gehouden door Edwin van Haastert, Mark Haast en Jelmer Jens. De lagere borden met winstpartijen van Jan-Willem de Jong, Arthur Pijpers, Martin Roobol en Michiel Bosman zorgden vervolgens voor het ruime verschil in de uitslag. Nikolic: ,,Deze moeilijke wedstrijd winnen geeft ons een goed gevoel voor het resterende programma tegen de lager geplaatste teams. Een eindklassering in de subtop is nog altijd mogelijk.’’

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad