Regerend landskampioen LSG IntelliMagic zat in de landelijke meesterklasse opnieuw aan de verkeerde kant van de score. In eigen huis bleek Apeldoorn nipt te sterk: 4½-5½.

Hierdoor zakt de Leidse schaakploeg naar een positie die nog maar net boven de degradatiestreep is: een plek waar LSG al jaren niet meer vertoeft. Het Leidse schaakteam hoopte voorafgaand aan het duel de zaak recht te kunnen zetten, maar daar kwam net als in de vorige competitieronden niet veel van terecht.

Op papier leek LSG niet echt problemen te hebben met de Apeldoornse ploeg – met weliswaar enkele sterke jonge deelnemers – maar desondanks greep het team opnieuw naast de winst. ,,We hebben kansen gehad op beide matchpunten en we verdienden er ook minimaal één’’. aldus Leidenaar Mark van der Werf. ,,Maar we lieten te veel kansen liggen.”

De wedstrijd ging lange tijd volledig gelijk op. Elk puntverlies werd van beide kanten weer gecompenseerd. Jan Willem de Jong verloor van grootmeester Roeland Pruijssers (drievoudig winnaar van het Leiden Chess Tournament), wat kan gebeuren, maar Van der Werf liet een gewonnen stelling door de vingers glippen: remise.

Ook de partijen van Edwin van Haastert en Jelmer Jens hadden meer verdiend dan een puntendeling. Een verliespartij van Martin Roobol werd opgevangen met partijwinst. Zo kon de Leidse kopman, grootmeester Predrag Nikolic (foto), pionwinst in zijn partij technisch fraai naar winst leiden.

LSG-talent Casper Schoppen wist eveneens een ingewikkelde en technische partij te winnen. Daar stonden dan weer verliespartijen tegenover. Mark Haast bleef nog lang knokken voor een matchpunt, maar verloor uiteindelijk toch zijn partij en daarmee de wedstrijd.

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad