LSG IntelliMagic heeft zijn gedeelde koppositie in de landelijke meesterklasse gehandhaafd dankzij een zwaar bevochten zege op MuConsult Apeldoorn (5½-4½).

De Apeldoorners kenden vanuit het verleden de verrassende opstellingen van LSG. De Leidenaars komen veelal met een gehusselde opstelling aan de borden waardoor de voorbereiding van de tegenstander wordt bemoeilijkt. Apeldoorn haalde echter dezelfde truc uit, waardoor er grote verrassingen qua opstelling achter de borden te zien waren. „De wedstrijd was erg moeilijk te spelen en onvoorspelbaar met de sterke spelers van de topborden tegen de lagere bordspelers. Hierdoor werd het een potje prijsschieten”, aldus teamleider Edwin van Haastert.

LSG kwam desondanks vrij snel op voorsprong doordat grootmeester Predrag Nikolic zijn ’zwakkere’ opponent in no-time versloeg en met twee remises van Jan-Willem de Jong en Edwin van Haastert was er lange tijd een Leidse voorsprong van 2-1. De 2-2 kwam op het formulier doordat Martin Roobol tegen een Apeldoornse topspeler zijn eerste nul in de competitie moest slikken. Rudy van Wessel verloor van Leiden Chess titelhouder grootmeester Roeland Pruijssers, maar Arthur Pijpers – voor deze strijd aan het laatste bord geposteerd – trok de stand weer in evenwicht: 3-3. Na een vechtremise van Eelke Wiersma ontstond een heel spannende slotfase en kon de winst nog naar beide kanten gaan.

Cruciaal waren de partijen van Casper Schoppen en Jelmer Jens. Na een stukoffer van Schoppen verdwaalde zijn tegenstander in een razend moeilijke stelling en maakte de jonge LSG’er het fraai af. Van Haastert: „Het zou mij niet verbazen als Casper Schoppen met deze partij de ronde-schoonheidsprijs gaat winnen.” Ook Jens was tegen een sterke opponent knap teruggekomen en nadat zijn tegenstander een pionoffer verkeerd had beoordeeld, kwam ook hier een vol punt voor LSG op het scoreformulier en bleven beide matchpunten in Leiden (5½-3½).

Dat hierna na een lang gevecht Michiel Bosman alsnog verloor, mocht de pret niet drukken. Van Haastert: „Als er een pechprijs zou bestaan, ging die naar Bosman, want hij kwam drie kwartier later achter zijn bord omdat hij een aanrijding had en hij kreeg ook nog een bon.”

Tekst: Jan Bey/Leidsch Dagblad