Het Leids Schaakgenootschap is zaterdag voor de tweede keer op rij landskampioen geworden. Tegen hekkensluiter Stukkenjagers werden de laatste twee noodzakelijk wedstrijdpunten binnengehaald (7-3). Met nog één ronde te spelen in de Meesterklasse is het Leidse team onbereikbaar geworden voor de naaste concurrenten.

Aan het begin van het seizoen hield LSG IntelliMagic niet echt rekening met prolongatie van de titel. Jan Sprenger was verhuisd naar Turijn en vervangen door Martin Roobol en de concurrentie had zich behoorlijk versterkt. Vooral Kennemer Combinatie uit Haarlem en En Passant uit Bunschoten-Spakenburg hadden wat nieuwe en sterke spelers aan hun selectie toegevoegd. Ook Apeldoorn en BSG waren een stuk sterker dan vorig jaar. KC was de uitgesproken favoriet en daaronder zou het spannend worden, zo was de verwachting. Toen LSG dan ook in de tweede ronde flink klop kreeg van de ploeg uit Haarlem, leek een nieuwe landstitel wel heel erg ver weg.

Maar daarna begon de zegereeks. Terwijl LSG zijn wedstrijden redelijk soepel won, liet de concurrentie steeds meer steekjes vallen. Vooral het weekeinde van de vijfde ronde, toen LSG van Charlois won, kwam er veel mooi nieuws naar buiten. KC verloor voor de derde keer in vijf ronden en was al zo’n beetje uitgeschakeld. De andere koplopers (HWP Sas van Gent, En Passant en het Bussumse BSG) lieten allemaal punten liggen, waardoor LSG opeens alleen aan kop ging. Dat was het moment waarop de Leidse ploeg ging geloven in een mogelijke tweede kampioenschap.

Nog twee overwinningen volgden. Eerst tegen HWP en daarna tegen BSG. Die laatste zege was cruciaal. Het gat met de concurrenten En Passant en HMC Den Bosch werd daardoor drie matchpunten en dus kon de titel op zaterdag 13 april tegen hekkensluiter Stukkenjagers worden veilig gesteld. Er moest dan wél worden gewonnen. Dat moest te doen zijn, want de Tilburgers hadden via twee gelijke spelen pas twee matchpunten te pakken. De 7-3 eindstand was duidelijk. Winst en dus het tweede kampioenschap op rij.

Een kampioenschap dat echt een prestatie van het collectief is. Er is niemand die er dit seizoen echt bovenuit stak en ook niemand die door de ondergrens is gezakt. Als team was er een collectieve off-day tegen KC, maar alle andere wedstrijden werden verdiend gewonnen. Nu rest alleen nog de centrale slotronde in Haarlem tegen HMC Den Bosch en dan nog een mooi moment vinden voor een feestje.

BRON: website LSG (tekst en foto)