De Nationale Tafeltennis Masters en Leiden zijn met elkaar verbonden. Voor de zesde maal op rij wordt het prestigieuze evenement in Leiden georganiseerd door Scylla in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB). In eerdere jaren was het toernooi in januari, maar ditmaal is gekozen voor 20-22 oktober. Toernooidirecteur Jan Vermaas legt uit waarom: “Het was een kwestie van een nieuwe jaarplanning. De NTTB ziet de toptoernooien graag gespreid over het jaar. Oktober kwam in de nieuwe toernooikalender eenvoudig beter uit”. Scylla kijkt uit naar het toernooi. De club die zowel bij de vrouwen als bij de mannen uitkomt in de eredivisie is wel wat gewend, maar de Masters blijven speciaal. Het is naast het NK het meest aansprekende toernooi waarbij de toppers niet willen ontbreken.

Ook dit jaar is de deelnemerslijst imposant. Zo komen bij de vrouwen de nationale team-speelsters Li Jie en thuisfavoriet Kim Vermaas (op de foto tweede van rechts) in actie. Scylla-voorzitter José Tegelaar kijkt uit naar de strijd. “Natuurlijk hoop ik dat Kim de sterren van de hemel zal spelen en hoop ik ook stiekem dat zij het toernooi wint. Maar ik ben ook een fan van Li Jie. Wat een speelster, wat zij bereikt heeft doen maar weinigen haar na. De Europese Top 12 winnen, verschillende malen Europees kampioen met haar team en topresultaten op de Olympische Spelen van Beijing en Londen.” Ook bij de mannen belooft het een interessante strijd te worden. De winnaar van afgelopen jaar, Rajko Gommers, gaat voor prolongatie van de titel. Makkelijk zal dat echter niet worden met tegenstanders als Laurens Tromer en Ewout Oostwouder, beiden ook al eerder winnaar van het toernooi.

Een mooi onderdeel van de Masters zijn de Jeugdmasters; twee jaar geleden op initiatief van Scylla toegevoegd aan het toernooi. Daar begint het toernooi mee op vrijdag 20 oktober. “Dat is natuurlijk een kijkje in de toekomst” stelt Jan Vermaas. Wie daar de favoriet is? “Dat laat zich moeilijk voorspellen. Bij de meisjes moet je waarschijnlijk denken aan Shuo Han Men. Zij wist het toernooi de afgelopen twee jaar al te winnen. Maar wie weet zorgt Kim Hergelink, ook al lid van het eredivisieteam van Scylla, wel voor een verrassing. Bij de jongens zijn de beste kansen waarschijnlijk voor Roel Bogie, die als jeugdlid al enkele jaren bij de mannen in de eredivisie speelt.” Toch kan er op een toernooi als de Masters van alles gebeuren. De vorm van de dag, en uiteraard de spanning kunnen altijd voor verrassingen zorgen.

Dat het spannend zal worden is nu al zeker. Net zoals het zeker is dat het publiek tafeltennis van het hoogste niveau te zien krijgt. Scylla zal er in ieder geval alles aan doen, en ondertussen uiteraard met wat extra aandacht kijken naar de eigen favorieten. Naast Kim Vermaas komen namelijk voor Scylla maar liefst zes spelers uit op het toernooi. Bij de Dames komen naast Kim Vermaas ook Marie Depuydt en het nieuwste talent uit de Scylla-school Esmee van Marwijk aan de bak. “Houd haar in de gaten! ” zo stelt José Tegelaar. “Zij ontwikkelt zich heel snel en zou best eens voor een paar verrassingen kunnen zorgen Dat geldt bij de Jeugdmasters overigens ook voor Kim Hergelink”. Bij de mannen zijn de Leidse ogen gericht op eredivisiespelers Olivier Altenburg, Gerard Bakker jr. en Merijn de Bruin.

“Zo’n grote vertegenwoordiging is natuurlijk mooi voor een club als Scylla”, zo stelt Vermaas tevreden vast. “Maar buiten dat ben ik vooral trots dat we ook dit jaar – met de NTTB en lokale ondersteuning van bijvoorbeeld Topsport Leiden – er weer in slagen om een topevenement te organiseren. Leiden heeft een topsportklimaat en daaruit zijn de Tafeltennis Masters niet meer weg te denken. Kom naar Leiden, zou ik zeggen, en geniet! Niet alleen op de finaledag zondag 22 oktober. Ook de andere dagen bieden alles voor de liefhebbers van topsport.”