Ondanks een 1-5 nederlaag tegen koploper Smash’70 hebben de mannen van Scylla zich geplaatst voor de Eredivisiecup, een extra toernooi met de vier beste ploegen van de eredivisie om het gat tussen de eerste en de tweede helft van de competitie op te vullen. De Leidse tafeltennissers hebben in dat toernooi gezelschap van Smash’70, Taverzo en DTK’70. Loting bepaalt wie tegen wie speelt.

Om enige zekerheid te verkrijgen over de vierde plaats was het belangrijk om één of twee punten te pakken tegen de ploeg uit het Overijsselse Hattum. Om die kans wat groter te maken had coach Gerard Bakker wat gegoocheld met de opstelling en kopman Kazeem Nasiru op plek drie gezet, zodat hij niet tegenover de beste speler van Smash, de Zweed Viktor Brodd, zou komen te staan. Die tactiek slaagde, want de Nigeriaan speelde nu tegen Martijn de Vries. Hij deed dat prima en won, na een moeizame opening (15-13) met 3-0 (11-2 en 11-7).

Intussen was het belangrijk wat Salamanders deed in de uitwedstrijd bij Avanti in Hazerswoude. Scylla verloor eerder van de Haagse ploeg en bij gelijk puntenaantal zou het onderling resultaat de doorslag geven. Ook Avanti was nog kanshebber, maar 6-0 was daar een utopie en van een andere uitslag had Scylla, dat eerder van Avanti won, geen last.

Halverwege de wedstrijd in het Scylla Tafeltenniscentrum was er al zekerheid voor de Leidse ploeg. Het punt van Nasiru was voldoende, want de stand in Hazerswoude was na drie partijen 2-1 en dus kon Salamanders en Avanti nooit meer naast c.q. langs Scylla komen. Het zou daar eindigen op 3-3.

In de openingspartij had Merijn de Bruin geen kans tegen Viktor Brodd (7-11, 4-1 en 4-11). Olivier Altenburg had dat wél tegen Colin Rengers, maar kon in de vijfde game een achterstand van 0-7 niet meer goedmaken: 5-11, 8-11, 11-8, 14-12 en 7-11.

Toen Kazeem Nasiru eenmaal had gewonnen en de tussenstand in Hazerswoude bekend was, was de echte spanning geweken. Een extra punt zou natuurlijk wél lekker zijn voor het verdere verloop van de competitie. De Bruin verloor echter in drie sets (9-11, 10-12 en 9-11) van Rengers. In die partij gebeurde iets zeer opvallends. De scheidsrechter kleurde tot drie keer toe een service van De Bruin af, omdat de bal niet steeds boven het niveau van de tafel zou zijn geweest. Altenburg wond zich daar langs de kant zeer over op en ook Bakker had moeite met de arbitrale mening. Veel maakte het niet uit.

Nasiru ondervond vervolgens de kracht van Brodd (8-11, 11-9, 6-11 en 9-11), waarna Altenburg  wel kansen kreeg tegen De Vries, maar die vooral in de tweede game liet liggen. In de vierde game was er ook nog een kans, maar die ging, na 11-6, 10-12 en 6-11, uiteindelijk met 11-13 naar De Vries.

Op de foto van Wim de Leeuw: Kazeem Nasiru, die het enige, belangrijke punt maakte voor Scylla.