„Ik heb vandaag het maximale uit mezelf gehaald”, zei Kim Vermaas tevreden, nadat ze voor de tweede keer in de finale van de Masters onderuit was gegaan. In 2015 verloor de 21-jarige Voorschotense international van achtvoudig winnares Li Jiao en gistermiddag was Li Jie (36) voor het oog van pakweg 150 belangstellenden een flink maatje (4-1) te groot voor de als vierde geplaatste speelster van Scylla. Als je de wereldranking (20 tegen 236) vergelijkt, is dat ook niet zo verrassend.

Belangrijker was echter het feit dat Scylla ook voor de zesde achtereenvolgende keer met succes de organisatie had van dit driedaagse topsportevenement, waarvan ook de jeugdmasters voor de vierde keer onderdeel uitmaakte. „De sfeer was goed. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpuntjes, maar wat goed moest gaan, ging ook goed”, keek toernooidirecteur Jan Vermaas terug.

Enkele criticasters klaagden, niet helemaal onterecht, dat het tijdstip wat onhandig was gekozen in verband met de herfstvakantie en dat het deelnemersveld (24 mannen en vrouwen) aan de hoge kant was. Maar de NTTB wilde meer spreiding in het jaar van de belangrijkste toernooien en dus werd de Masters dit jaar verplaatst van januari naar oktober.

Uiteindelijk moesten er wat (financiële) plooien glad gestreken worden en dat lukte mede dankzij inspanningen van Scylla’s vrijwilligerscoördinator Hans Kriek, die onder andere LED verlichting liet aanbrengen in de zaal teneinde de energiekosten te drukken. „Het was hierdoor ook minder warm in de zaal voor de spelers en publiek, eerder te fris”, aldus Kriek. Al met al kon Scylla met een leger vrijwilligers tevreden terugkijken op het toernooi en het lijkt het erop dat dit zeker niet de laatste keer is geweest dat de Leidse club de Masters heeft georganiseerd. .„Er kunnen altijd clubs inschrijven, maar wij zien ook geen reden om veel aan de organisatie van de Masters te veranderen”, zei Igor Heller, al vele jaren de toernooileider van de NTTB.

Wat Kim Vermaas, die via een 4-1 zege op Angelique Gertenbach en een overwinning op Yana Timina (zij gaf bij 3-1 op met een voet- en rugkwetsuur) de finale haalde, betreft, moet dit toernooi ook bij Scylla blijven. Anders vreest zij een ’vroege dood’ voor dit evenement.

Balen van haar verlies tegen Jie deed Vermaas, het visitekaartje van Scylla, niet. In de eerste met 11-8 verloren en derde met 11-9 gewonnen game wilde het nog aardig vlotten. „Het is heel lastig tegen een verdedigster van wereldformaat. Je moet echt punt voor punt spelen. De ene keer moet je een bal afmaken en de andere keer weer wat langer op tafel houden. Maar je weet en ziet bij haar niet hoeveel backspin ze geeft. En ik serveerde misschien te veel met zijspin in plaats van gewoon een dode service of met backspin.” „Kim gaat technisch vooruit”, complimenteerde bondscoach Li Jiao haar. „Tactisch moet het beter, maar dat gaat stapje voor stapje.”

Jiao had natuurlijk ook oog voor de mannen. Opmerkelijk was de uitschakeling van regerend Nederlands kampioen en titelverdediger Rajko Gommers, die in de halve eindstrijd verloor van routinier Michel de Boer. De Boer, een sluwe en tactische speler, verloor in de eindstrijd vrij kansloos van Laurens Tromer die naast bloemen en een beker ook een cheque van 1000 euro in ontvangst nam. „Mooi meegenomen”, glunderde de tevreden winnaar.

Voor de mannen van Scylla was er enkel wat succes weggelegd voor Gerard Bakker en Merijn de Bruin. Die laatste kon nog doordringen tot de kwartfinale, ten koste van maatje Bakker die bij een 3-1 voorsprong het initiatief uit handen gaf. De Bruin sneuvelde even later tegen de latere winnaar, met ’acceptabele’ cijfers. Olivier Altenburg, die zowel van de nummer één (Roel Bogie) als nummer twee (Tim Gras) van de jeugdmasters won, had in de tweede ronde de pech dat hij ingedeeld was bij twee toppers, Liu Qiang en Koen Hageraats.

Bij de vrouwen van Scylla maakte, naast Vermaas, enkel Esmee van Marwijk indruk, maar zij verloor ietwat ongelukkig van talent Yoeke Gunsing en ging niet naar de tweede ronde. „Ik had die partij gewoon moeten winnen”, baalde de Pabostudente, die in korte tijd veel progressie boekt. Dat verhaal gaat ook op voor Vermaas.