De mannen van Scylla zijn de competitie in de eredivisie tafeltennis begonnen met een nederlaag. In Wateringen verloor het team met 4-2 van Salamanders, de ploeg waar het afgelopen seizoen volop in de strijd was toen het aankwam op plaatsing voor de play-offs. Toen trok Scylla aan het langste eind. Zaterdag waren de rollen dus omgedraaid. De twee Leidse punten werden gescoord door Gerard Bakker Jr. (foto) en Olivier Altenburg. Beiden waren te sterk voor Bas Hergelink. Er had zeker nog meer in gezeten voor de Leidenaars. Zo moest Bakker pas in de vijfde game met het kleinst mogelijk verschil (10-12) buigen voor de sterk spelende Casper Ter Lüün. Ook de nieuwe Scylla-aanwinst Merijn de Bruin – vorig jaar nog spelend voor Hilversum – was tegen Ter Lüün dicht bij een overwinning, reden voor het team om met optimisme naar de volgende wedstrijden uit te kijken. De laatste jaren hebben immers steeds uitgewezen dat Scylla gaandeweg het seizoen steeds beter in vorm komt.

BRONS VOOR KIM VERMAAS

Kim Vermaas, topspeelster van het Leidse Scylla, heeft met het Nederlands team grote indruk gemaakt op het EK Tafeltennis voor Teams. In een sterk deelnemersveld werd het Nederlands team derde. Vermaas speelde met haar teamgenoten Li Jie en Britt Eerland een zeer sterk toernooi. In de poule was alleen de latere Europees kampioen Roemenië een maatje te groot. Tsjechië (3-1 winst) en Luxemburg (3-0 winst) werden knap opzij gezet. Eenmaal de poulefase voorbij leek Nederland klaar voor een sensatie. Oostenrijk werd knap met 3-1 opzij gezet. Vermaas speelde sterk maar moest zich tegen materiaalspeelster Amelie Solja nog gewonnen geven, een verlies dat knap opgevangen werd door haar teamgenoten.

De halve finale tegen titelhouder Duitsland werd een thriller waarbij Nederland meteen het initiatief nam door een zwaarbevochten winst van Li Jie op Shan Xiaona. Duitsland kwam echter meteen weer terug in de wedstrijd door de overwinning van Han Ying op Britt Eerland. Daarmee kwam de druk op de schouders van Vermaas, die daar uitstekend mee om wist te gaan. In haar wedstrijd tegen Nina Mittelham toonde Vermaas haar veerkracht. Vermaas kwam achter met 2-1 in games, maar trok vanaf dat moment de partij naar zich toe. Met 11-9 pakte ze de slotgame en bracht ze Nederland op voorsprong. Helaas wist het team het net niet af te maken. Li Jie liet na een 2-0 v oorsprong in games haar tegenstandster ontsnappen. Toen ook Eerland verloor (1-3) was het toernooi voorbij.

Ondanks de 2-3 nederlaag kan het Nederlands team zeer tevreden terugkijken op een toernooi waarbij ze hebben laten zien dat ze met de besten meekunnen. “We mogen heel trots zijn” zo stelde Vermaas. “Dat we met dit team een bonzen medaille halen is ongelofelijk. En kijk ook naar het spel, het is toch fantastisch dat we het Duitsland nog zo lastig hebben kunnen maken . Er is veel veranderd qua begeleiding, en dat heeft heel goed uitgepakt. Li Jao heeft ons als coach verder gebracht”. De komende tijd richt Vermaas zich weer op de Nederlandse competitie waar ze dit jaar voor haar club Scylla zowel bij de dames als bij de heren zal uitkomen in de eredivisie.