De vrouwen van Scylla hebben voor een sensatie gezorgd in de halve finales van de play-offs. De Leidse tafeltennissters versloegen de torenhoge favoriet voor het landskampioenschap Dozy Den Helder in een uitwedstrijd met 4-3.
Den Helder had alle wedstrijden in de reguliere competitie overtuigend gewonnen en enkele weken geleden in Leiden ook Scylla kansloos gelaten (1-6). Drie speelsters van Den Helder hadden nog geen wedstrijd verloren dit seizoen en daarvan bleken er nu ook weer twee in de Helderse opstelling te staan: Shuohan Men en Yoeke Gunsing.
Na de eerste twee wedstrijden leek niets erop dat er een heuse Leidse stunt in de maak was. Maaike van de Pavoordt kon alleen in de tweede game bijblijven tegen Men en verloor met 3-0. Esmee van Marwijk speelde een spannende wedstrijd tegen Jorguseska, maar redde het ook niet (3-1).
Vervolgens trad Marie Depuydt aan tegen Yoeke Gunsing, de Amsterdamse die sinds dit seizoen ook regelmatig bij Scylla meetraint. Na vier games stond het 2-2 en Depuydt pakte de laatste game met 11-9.
Nederlands kampioene Men nam het toen op tegen Van Marwijk (die nog nooit van Men wist te winnen). De eerste game ging met 11-9 naar Men. Van Marwijk wist de tweede game verrassend met 17-15 te winnen en dat gaf zelfvertrouwen aan de Leidse, die ook de volgende twee games binnen sloeg: 11-7 en 11-9.
De 2-2 tussenstand was al onverwacht, maar Van de Pavoordt kwam in de vijfde partij tegen Gunsing ook in een flow. Met 11-9 winst in de vijfde game zette ze Scylla op 2-3.
Depuydt pakte tegen Jorguseska alleen de tweede game, en dat betekende 3-3. De dubbel moest de beslissing brengen. Van Marwijk en Depuydt traden daarin aan tegen Jorguseska en Men.
De duo’s bleken bijzonder aan elkaar gewaagd, maar Scylla won elke game nipt: 12-10, 12-10 en 11-8. Daarmee was de sensatie compleet.
Op zondag 19 december staat Scylla in de finale van de play-offs om het Nederlands kampioenschap. Tegenstander daarin is VTV of SKF.
(Tekst Hans van Marwijk)
(Foto Scylla)