Omdat Tokio 2020 het heilige doel is voor de nationale vrouwenwaterpoloploeg, is de competitie ondergeschikt gemaakt. De internationals werken een full-time programma af en hebben daardoor geen tijd om voor hun club te spelen. Dat kan wel in het bekerprogramma en daardoor verschillen teams soms als de dag en de nacht. ZVL-1886 Tetteroo werd daarmee geconfronteerd tegen Polar Bears uit Ede. Werd er voor de competitie eind september gewonnen met 15-8, zaterdag werd de bekerwedstrijd verloren met 8-9.

De Gelderse ploeg beschikte nu over Oranje-keepster Joanne Koenders, Simone van der Kraats en Iris Wolves. De laatste twee maakten elk twee doelpunten voor Polar Bears. De Leidse ploeg, waarvan alleen Rozanne Voorvelt tot de Oranjeselectie behoort, speelt voor de beker in groep A met naast Polar Bears ook De Ham, Het Ravijn en PSV als tegenstanders.

ZVL-1886 speelde overigens een goede wedstrijd en had tot aan de laatste periode uitzicht op de overwinning, nadat Moran Lindhout, aan het slot van een prima derde kwart, voor de eerste Leidse voorsprong in het duel zorgde. In de vierde periode werd het echter 7-9, waarna Rozanne Voorvelt nog voor 8-9 tekende, maar dat was, vijf seconden voor tijd, slechts een eretreffer.

ZVL-1886 Tetteroo – Polar Bears 8-9 (1-3, 2-2, 4-1, 1-3).
Doelpunten ZVL: Marianne de Groot 2, Rozanne Voorvelt 2, Danique Gras 2, Isis Keijzer en Moran Lindhout.

In het chaotische programma van het vrouwenwaterpolo speelde ZVL-1886 ook zondag nog een wedstrijd. Voor de competitie ging de Leidse ploeg naar Nijverdal, waar met 9-3 werd verloren van Het Ravijn. ZVL scoorde alleen in de eerste helft via Laura Roels, Marianne de Groot en Isis Keijzer.

MANNEN

Het mannenteam van ZVL-1886 Tetteroo verspeelde in de competitie in Krommenie twee punten aan laagvlieger De Ham. In Purmerend werd het 14-14. Tot twee minuten voor het einde had de Leidse ploeg de volle winst in handen, maar twee late doelpunten van de thuisploeg gooiden roet in het eten.

ZVL-1886 had het grootste deel van de wedstrijd de regie in handen. Het eerste kwart werd afgesloten met een 3-5 voorsprong door onder andere twee treffers van David Spijker. Later in de wedstrijd werd het verschil zelfs drie en even vier doelpunten na treffers van Tim van der Meer (3-6), en Stan van Ruiten (4-8).

Maar De Ham was nog niet geklopt. Vier Zaanse doelpunten op rij gooiden de zaak op zijn kop en plotseling stond er een voorsprong van 10-9 op het bord voor de thuisclub. ZVL-1886 moest dus weer aan de bak. Dat gebeurde eerst via Stan van Ruiten en Ruben van Vierzen en in de slotfase na 12-11 door Jimmy Sjardijn en twee keer Jasper Haasnoot: 12-14.

Daarmee leek de derde buit van het nog prille seizoen binnen, maar De Ham was nog niet klaar. Het scoorde in de laatste anderhalve minuut nog twee keer, waarna de laatste minuut onvoldoende was voor ZVL om de winst nog te pakken: 14-14.

De Ham – ZVL-1886 Tetteroo 14-14 (3-5, 2-3, 5-3, 4-3).
Doelpunten ZVL: David Spijker 3, Jasper Haasnoot 3, Stan van Ruiten 3, Jimmy Sjardijn 2, Omar Qachach, Tim van der Meer en Ruben van Vierzen.

De loting voor de kwartfinales in het bekertoernooi bij de mannen leverde een knaller op: de streekderby tussen ZVL-1886 Tetteroo en AZC Alphen. Op 18 januari 2020 wordt er in Leiden gespeeld en de return is op 25 januari 2020 in Alphen.

Op de foto: international Rozanne Voorvelt (foto Facebook)