In de sport is niets zeker. Ook niet dat een ploeg waarbij het nog niet echt lekker loopt kansloos is tegen de ongeslagen koploper. De waterpoloërs van De Zijl bewezen dat zaterdag nog maar eens in de wedstrijd tegen Het Ravijn, de nummer één van de eredivisie. Na vier keer acht minuten stond er een 12-10 overwinning op het scorebord voor de Leidse ploeg, die daarmee aansloot bij de middenmoot en de staartgroep voorlopig het nakijken gaf.

De Zijl voegde de afgelopen week zes punten toe aan het tot dan magere totaal, omdat er dinsdag ook al werd gewonnen van het Talententeam van de KNZB, zeg maar Jong Oranje. De thuisploeg stond het grootste deel van de wedstrijd aan de goede kant van de score. Na een lastig begin ging het lopen bij de ploeg van Ron van der Harst en nadat Roeland Spijker, diep in het tweede kwart, voor 4-4 had gezorgd, had De Zijl steeds een voorsprong.

De grootste marge kwam op het bord in de vierde periode. Eerst tekende Omar Qachach voor 9-5 en even daarna was het Adam Maklari, die ervoor zorgde dat het gat vier bleef. Toch werd het nog even spannend, want na het doelpunt van de Hongaar scoorde Het Ravijn vier keer, slechts éénmaal onderbroken door een Leidse treffer, ook van Maklari.

Op 11-10 dreigde het nog even mis te gaan, maar De Zijl hield het doel schoon en op zes seconden van het einde maakte Jasper Haasnoot aan alle onzekerheid een einde met zijn tweede doelpunt: 12-10. De Zijl is nu zevende op de ranglijst en kan zich gaan richten op het halen van de play-offs.

De Zijl – Het Ravijn 12-10 (1-1, 4-3, 3-1 en 4-5).
Doelpunten De Zijl: Maklari 3, Dalmijn 2, Haasnoot 2, Qachach 2, Van der Meer 1, Spijker 1 en Nederend 1.

ZVL Tetteroo

De vrouwen van ZVL Tetteroo kwamen met de schrik vrij tegen laagvlieger Het Ravijn. De ploeg uit Nijverdal maakte, net als de mannen tegen De Zijl, tien doelpunten, maar dat was er eentje te weinig om ZVL Tetteroo het eerste puntenverlies van het seizoen te bezorgden. Het werd 11-10 voor de thuisploeg, die – hoewel dat moeilijk te zien is in een zwembad – met het zweet op het voorhoofd de kleedkamer opzocht.

De indruk bestond namelijk dat de wedstrijd niet veel langer had moeten duren, want de Leidse vrouwen konden in de slotfase niet veel meer uitrichten dan tegenhouden. En dat lukte niet echt, want het Ravijn kwam in het laatste deel van de vierde periode terug van 11-7 tot 11-10. ZVL kwam echter de laatste minuut ongeschonden door en heeft na vier speelronden de maximale twaalf punten op het conto staan. Evenals Polar Bears.

Het treffen om de eerste plek zal pas plaatsvinden in januari 2018, want in dit kalenderjaar staat er voor ZVL Tetteroo nog maar één competitiewedstrijd in de agenda, op 25 november uit tegen De Zaan.

ZVL kwam eigenlijk de hele wedstrijd niet los van Het Ravijn. De eerste periode werd weliswaar afgesloten op 4-2, maar bij de rust was het 5-4 en op driekwart van de wedstrijd 8-7. De helft van de Leidse productie kwam op naam van Malissa van Rijn (foto). Marianne de Groot, Chrissie Thomlinsson en Rozanne Voorvelt zorgden voor 11-7, maar daarna werd het, zoals gezegd, nog heel moeilijk.

ZVL Tetteroo – Het Ravijn 11-10 (4-2, 1-2, 3-3 en 3-3).
Doelpunten ZVL: Van Rijn 4, De Groot 2, Thomlinsson 2, Joustra 1, Van Belkum 1 en Voorvelt 1.