De Zijl Zwemsport is op imposante wijze begonnen aan de play-offs om het landskampioenschap. De Leidse eredivisionist kleineerde en demoraliseerde de tegenstander in de eerste wedstrijd van de kwartfinale.

De Zijl Zwemsport presenteerde zich tegen rivaal GZC Donk als een outsider voor de landstitel (13-4). Niet alleen op basis van de ranglijst van de reguliere competitie voelde De Zijl Zwemsport zich licht favoriet voor deze serie. Ook het feit dat GZC Donk na de winterstop flink is weggezakt, gaf de Leidse ploeg moed. Vers in het geheugen lag nog de eenvoudige 12-5 overwinning op de Goudse rivaal, een maand eerder in hetzelfde zwembad.

Hoewel de play-offs doorgaans een geheel eigen dynamiek hebben, was het wedstrijdbeeld gisteravond identiek. De Zijl liep toen uit naar een verbluffende 9-1 voorsprong, ditmaal zelfs naar 10-1. ,,Dat verbaasde ons ook wel een beetje’’, vertelde routinier Roeland Spijker, met vijf rake afstandsschoten de man van de wedstrijd. ,,Je kunt als ploeg een keer een off-day hebben, maar GZC Donk is in de aanloop naar de play-offs net als wij op trainingskamp geweest. We hadden dan ook een moeilijke wedstrijd verwacht, maar dat werd het niet.’’

De schotkracht van Adam Maklari, die wegens een handblessure nog ontbrak, werd niet eens gemist. Voormalig international Spijker etaleerde maar weer eens zijn klasse, met twee soevereine afstandsschoten. Opgeteld bij een venijnige uithaal van Tim van der Meer, twee goed uitgespeelde man-meer-situaties en een blunder van de Goudse doelman bij een hoekschot van Jasper Haasnoot, was het beslissende gat al voor rust geslagen (6-0).

Aangevuurd door de fanatiek meelevende aanhang speelde het hechte Leidse team onbedreigd de wedstrijd uit, in verdedigend opzicht solide als altijd. Het scheelde dat het soms ook simpelweg meezat, en dat Esben Wansleeben een ijzersterke wedstrijd keepte.

Hoe anders verging het aan de overkant de doelman Marc Nolting van GZC Donk. Hij werd na de 8-1 van Spijker voor straf gewisseld door zijn woedende coach Zeno Reuten. Vervanger Bram van Rossum liet niet veel later een houdbaar schot van Stan van Ruiten door, die daar verontschuldigend bij keek. Mededogen had De Zijl Zwemsport zeker niet, getuige het spervuur aan afstandsschoten dat de meelijwekkende doelman te verwerken kreeg.

,,Zij hadden het moeilijk met ons kleine bad, en wij konden heerlijk voortbouwen op die sterke start’’, sprak Spijker. Zaterdag kan zijn team zich met een overwinning in Gouda plaatsen voor de halve finale. Lukt dat niet, dan volgt een dag later een herkansing in Leiden.

De Zijl Zwemsport – Widex GZC Donk 13-4 (4-0, 2-1, 3-0, 4-3)
Doelpunten De Zijl: Roeland Spijker 5, Mark Visser 2, Tom Nederend, Omar Qachach, Tim van der Meer, Stan van Ruiten, Menno Dalmijn, Jasper Haasnoot.

Tekst: Hielke Biemond/Leidsch Dagblad
Op de foto van Ruud Wormgoor: Topscorer Roeland Spijker.