De Zijl Zwemsport plaatste zich zaterdag ten koste van GZC Donk voor de halve finales van de play-offs om het landskampioenschap. Na de ruime overwinning donderdag volgde in de best-of-three in Gouda met 5-7 de tweede en beslissende overwinning voor de Leidse waterpoloploeg. ,,We zijn hier heel blij mee en dit is natuurlijk mooi, maar we willen meer”, aldus schutter Tom Nederend, die desondanks nog niet te veel over een eventuele landstitel wil praten.

,,GZC Donk had het er in het AD ook al over dat het kampioenschap mogelijk was en kijk hoe dat is afgelopen. We moeten het stapje voor stapje doen.”

Daarbij is ook de vraag hoe reëel die titel voor de Leidenaars is. Met drie trainingen in de week legt de de nummer vier van de competitie het af tegen clubs als AZC en UZSC en daarbij bleef de prijzenkast de afgelopen jaren akelig leeg. ,,Ik speel nu acht jaar bij De Zijl en we hebben al die tijd nog niks gewonnen, dus we hunkeren zo langzamerhand wel naar een prijs. We hebben dit jaar de bekerfinale gehaald en nu voor het tweede achtereenvolgende seizoen de halve finale van de play-offs. We komen dus steeds dichterbij en deze halve finale is weer een stap in de goede richting. Maar we willen nu ook de finale halen.”

Het bereiken van de halve eindstrijd ging alvast eenvoudiger dan vooraf gedacht. Donderdag werd het in de Zijl met 13-4 een inmaakpartij en in het Groenhovenbad bleef de ploeg van Ron van der Harst eveneens overeind. ,,We wisten vooraf wel dat het nu veel zwaarder zou worden dan donderdag. Toen hadden ze echt een off-day en daarnaast was het voor hen nu alles of niets”, aldus de 29-jarige Nederend, die na een 1-0 voorsprong van de thuisclub de gelijkmaker produceerde.

Met treffers van Jasper Haasnoot en Menno Dalmijn (1-3) nam De Zijl het initiatief in het eerste kwart vervolgens ook gelijk over. Met twee fraaie lobjes kwam GZC Donk in het tweede part echter weer terug tot 3-3, ook al omdat de Leidenaars niet meer tot lekkere aanvallen kwamen. Roeland Spijker –in de wedstrijd van donderdag uitblinker met zes treffers- werd nu goed afgeschermd en daarbij zat topscoorder Adam Maklari (duim uit de kom) nog altijd geblesseerd aan de kant. ,,Onze aanvallen waren vaak te stroperig. Ook omdat we weinig in overtal kwamen, moesten we vaak van afstand schieten”, aldus Nederend,die doelde op het feit dat de scheidsrechters vier uitsluitingen voor GZC Donk en maar liefst twaalf voor De Zijl uitdeelden. ,,Ik wil de schuld niet bij de scheidsrechters leggen, maar zo’n groot verschil heb je niet vaak. Het was ook niet zo dat wij veel meer overtredingen maakten dan zij”, aldus de Oegstgeestenaar.

De Zijl wees GZC Donk desondanks op een paar beslissende momenten terug. Mark Visser zorgde voor de 3-4 en net toen het opnieuw penibel leek te worden en GZC Donk terug leek te komen, maakte Nederend van afstand bijvoorbeeld de belangrijke 3-5. Na de treffer van Visser (3-6) deed Stan van Ruiten bij 5-7, twee minuten voor tijd, hetzelfde. ,,Het was lekker dat we het verschil op twee punten konden houden ja”, aldus Nederend, die toch vond dat het verdedigend goed dicht zat. ,,Dat we met zo veel ondertalsituaties maar vijf doelpunten tegen krijgen, is echt heel goed. GZC Donk heeft de eerste helft van de competitie steeds eerste en tweede gestaan en ze hebben echt serieuze kwaliteiten. Onze verdediging was beslissend voor de overwinning.”

In de halve finale wacht UZSC, afgelopen seizoen zowel in de beker als play-offs het eindstation voor De Zijl. Ook nu lijken de Utrechters als koploper van de competitie de favoriet. Nederend: ,,Maar drie keer is scheepsrecht zeggen ze hè?!”

GZC Donk – De Zijl Zwemsport 5-7 (1-3, 2-2, 1-1 en 1-1).
Doelpunten De Zijl: Tom Nederend 2, Mark Visser 2, Jasper Haasnoot, Menno Dalmijn en Stan van Ruiten.

Tekst: Welmoed de Lang/Leidsch Dagblad