De waterpoloërs van De Zijl Zwemsport  zijn er in de eerste finale sinds 2005 niet in geslaagd de nationale beker voor de eerste keer in de geschiedenis van de club te winnen. De Leidse ploeg heeft echter in de streekderby tegen AZC Moscow uit Alphen aan den Rijn de huid zeer duur verkocht en was uiteindelijk ‘millimeters’ verwijderd van strafworpen en dus van een mogelijke stunt.

Het was De Zijl dat brutaal de leiding nam en dat verrassend lang vol hield. Met name Tom Nederend – nota bene spelend met gescheurde enkelbanden – onderscheidde zich in de beginfase door met drie vlijmscherpe schoten de equipe van Ron van der Harst uit te laten lopen naar 4-6.

Dat was voor AZC het teken om een tandje bij te schakelen en daarmee keerden direct de kansen. Eerst kopieerde de Serviër Filip Ćorić twee keer de schotkunsten van Nederend en vervolgens schoot zijn landgenoot Dejan Indjic anderhalve minuut voor de lange rust uit een manmeer de bal tegen de touwen. Het was de eerste keer dat de Alphenaren op voorsprong kwamen: 7-6.

AZC liep in de derde periode uit naar 10-7, maar De Zijl gaf zich niet gewonnen. De nummer vier van de Eredivisie zette in de laatste periode aan de hand van oud AZC-er Adam Maklari en Roeland Spijker de eindsprint in en kwam nog terug tot 12-11. Een bloedstollende laatste minuut volgde, maar doelpunten – en daarmee een stunt – bleven uit.

Waar aan de Alphense kant van het bad natuurlijk dolle pret en vreugde overheersten, was aan de Leidse de stemming moeilijk te peilen. Natuurlijk was er bij De Zijl de trots op het bereiken van de eindstrijd, voor het eerst sinds 2005. Dat de ploeg van Ron van der Harst zich tegen de topfavoriet zo kranig had verweerd, zorgde voor extra trots, maar ook voor juist grotere teleurstelling. ,,Dit is echt een clubprestatie. Van iedereen: spelers, staf, vrijwilligers, supporters. AZC is een bij elkaar gekocht team, dat veel vaker traint. Wat dat betreft zijn we heel trots. Maar als je in het laatste kwart door drie snelle goals nog zo dichtbij bent, dan baal je toch. Zo werkt topsport’’, zei Van der Harst.

De trots zal later toch nog wel indalen. Genoeg moois om te herinneren: de geweldige start van de Leidenaars bijvoorbeeld, met drie krachtige doelpunten van Tom Nederend, die met gescheurde enkelbanden speelde. De twee uitgemeten lobjes van Adam Maklari. Het sterke verdedigen van Jasper Haasnoot en Menno Dalmijn. Of de fantastische comeback in het laatste kwart, waarmee de Leidse ploeg het publiek op de banken kreeg en bijna nog strafworpen forceerde.

AZC Moscow – De Zijl Zwemsport 12-11 (2-4, 5-2, 3-1, 2-4).
Doelpunten AZC: Jacopo Mandolini 4, Dejan Indjic 3, Filip Ćorić 2, Andreas Miralis 2 en Milos Filipovic.
Doelpunten De Zijl: Tom Nederend 3, Adam Maklari 3, Jasper Haasnoot 2, Stan van Ruiten, Roeland Spijker en Mark Visser.