De mannen van ZVL-1886 Tetteroo verloren zaterdag voor de derde keer op rij. Na de prima competitiestart met twee overwinningen en een gelijkspel, wil het niet meer lukken voor de ploeg van Niels Joor. Na UZSC en De Zaan pakte nu ook Schuurman BZC de volle winst tegen de Leidse waterpoloërs. In De Zijl werd het 12-14.

In de slotfase kwam de thuisploeg nog in de buurt door drie opeenvolgende treffers van Jimmy Sjardijn, Omar Qachach en David Spijker. Van de laatste was het zijn vijfde doelpunt, waarmee hij topscorer was van de Leidse ploeg.

In de eerste helft gaven de ploegen elkaar geen duimbreed toe. De ploeg uit Borculo nam steeds wel een voorsprong, maar die treffers werden even zo vaak geneutraliseerd door ZVL. Drie keer door David Spijker en een keer door Jasper Haasnoot. De 4-4 aan het einde van het eerste kwart was dan ook logisch.

In de tweede periode ging het precies andersom. Nu was het de thuisploeg, die steeds op voorsprong kwam. Tot twee minuten voor de rust. Toen kreeg BZC even de overhand en werkte de voordelige ZVL-stand van 8-6 weg om met 8-9 de kleedkamer op te zoeken.

Die tussensprint gaf BZC kennelijk een boost. Na de rust liep te score hard op. Het werd 9-14 met voor ZVL alleen een doelpunt van Ruben van Vierzen. Het herstel van de Leidse ploeg kwam nog wel, maar de drie doelpunten in de slotfase waren niet voldoende voor een positief resultaat: 12-14.

ZVL-BZC 12-14 (4-4, 4-5, 1-3 en 3-2). Doelpunten ZVL: David Spijker 5, Omar Qachach 3, Jimmy Sjardijn 2, Jasper Haasnoot en Ruben van Vierzen.

VROUWEN

De vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo boekten hun derde overwinning op vier duels dit seizoen. In De Zijl werd gewonnen van het Utrechtse UZSC: 10-8. ZVL klom daardoor op naar de derde plek op de ranglijst achter GZC Donk en Het Ravijn.

Daarmee trok de Leidse ploeg de vorm door uit de Euro League, waar het zich vorig weekeinde plaatste voor de tweede ronde. Daarin werd het gekoppeld aan organisator Knef Sugutneftegas, de Russische tweevoudig winnaar van de Euro League, en de topploegen Vouliagmeni uit Griekenland en Plebiscito Padova uit Italië. Een hele uitdaging.

Tegen UZSC werd een regelmatige zege geboekt. Na het eerste kwart was het 3-2 en bij de rust stond er een keurige voorsprong van drie doelpunten op het scorebord: 7-4. Maar ZVL was er nog niet. Een minder derde kwart zorgde voor een 8-7 tussenstand en dus moest de thuisploeg in het laatste deel van de wedstrijd nog volop aan de bak.

Dat gebeurde. Roline Schuijt trok het gaatje open naar twee en na 9-8 zorgde Nikki Meijer ervoor dat de punten in Leiden bleven: 10-8.

ZVL-UZSC 10-8 (3-2, 4-2, 1-3 en 2-1). Doelpunten ZVL: Malissa van Rijn 2, Nikki Meijer 2, Roline Schuijt 2, Isis Keijzer, Sterre Bijkerk, Iefke van Belkum en Melisa Niskanen.