Zo gemakkelijk als de vrouwen van ZVL 1886 Tetteroo het hadden tegen De Ham, zo lastig hadden de mannen het tegen dezelfde opponent. De vrouwen van Iefke van Belkum hadden in Krommenie geen kind aan De Ham en wonnen onbedreigd hun tweede bekerwedstrijd met 8-20. In De Zijl liepen de mannen van Niels Joor een snelle achterstand op (0-3) en liepen daarna voortdurend achter de feiten aan. Tot drie keer toe werd een achterstand weggewerkt en kon er uiteindelijk één punt worden bijgeschreven: 9-9.

De toekomst in het bekertoernooi zal moeten uitwijzen of de 9-9, waarop ZVL 1886 en De Ham zaterdag afsloten, voor de Leidse ploeg een gewonnen of een verloren punt is. Afgaande op het scoreverloop in de wedstrijd is het een gewonnen punt, want de ploeg van Niels Joor had de nodige moeite en moest tot drie keer toe heel hard werken om een achterstand in te lopen.

De eerste keer was dat in het tweede kwart, dat begon met 0-3 tussenstand. ZVL had slechts iets meer dan vier minuten nodig om via doelpunten van Jasper Haasnoot, Ruben van Vierzen en Claudio Brancatello op 3-3 te komen. Maar zo gewonnen, zo geronnen. Twee minuten na de rust was het verschil opnieuw drie in het voordeel van de ploeg uit Krommenie.

Maar weer kwam ZVL terug. Eerst scoorde Brancatello zijn tweede en na 4-7 waren het Mark Visser en David Spijker (2), die voor 7-7 zorgden. Ook nu zat een voorsprong er niet in voor de Leidse ploeg. Voor de derde keer deed De Ham dat en dat leek minutenlang voldoende voor de winst. Anderhalve minuut voor het einde zorgde weer Spijker voor spanning in de slotfase en zorgde daarna met nog maar vijftien seconden op de teller ook voor de 9-9.

Coach Niels Joor zocht de schuld van het niet winnen vooral bij de eigen ploeg. ‘We hebben het ons moeilijker gemaakt dan nodig was, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. We hebben te veel kansen gemist en man-meer-situaties niet goed uitgespeeld. Als we met vijf of zes doelpunten verschil hadden gewonnen, had niemand vreemd opgekeken. Ik hou het op gewenning aan het weer spelen na zo’n lange tijd niets gedaan te hebben. Normaal speel je oefenwedstrijden voordat je weer gaat beginnen. Nu zijn dit eigenlijk de oefenwedstrijden voor de competitie. Alleen: nu staat er met de beker iets op het spel. Het is bij ons nog geen honderd procent. We moeten groeien. Daardoor kan een tegenstander als De Ham in de beurt blijven en het idee krijgen dat er iets te halen is. Dat was ook bijna zo, maar nogmaals, de oorzaak daarvan zit bij ons.’

ZVL 1886 Tetteroo-De Ham 9-9 (0-3, 3-2, 4-3 en 2-1).
Scores ZVL: David Spijker 4, Claudio Brancatello 2, Jasper Haasnoot 1, Ruben van Vierzen 1 en Mark Visser 1.

VROUWEN

Bij de vrouwen is De Ham bepaald geen hoogvlieger. De ploeg uit het Noord-Hollandse Krommenie is de belangrijkste kandidaat om als laatste te eindigen in poule B van het nationale bekertoernooi. ZVL-1886 Tetteroo leverde aan die toekomst een flinke bijdrage. De Leidse ploeg had één kwart nodig om op stoom te geraken, maar toen was er dan ook geen houden meer aan voor de Zaanse ploeg. Tot 3-3 ging het gelijk op, maar na een tweede periode van 9-1 voor ZVL was het over en sluiten, ook al moest er nog een hele helft worden gespeeld.

In de eerste helft was vooral Sterre Bijkerk lekker op schot. Vijf keer moest de doelvrouw van De Ham haar meerdere erkennen in Bijkerk, die ook nog het laatste doelpunt van de wedstrijd zou maken en met zes treffers de meest productieve speelster in de wedstrijd zou worden. Na zeven Leidse doelpunten op rij was de beslissing natuurlijk gevallen. Iefke van Belkum kon rustig wisselen en alle haar speelsters speeltijd en rust geven. Uiteindelijk kwamen er tien met minimaal één doelpunt op het wedstrijdformulier.

De Ham-ZVL 1886 8-20 (3-3, 1-9, 1-5 en 3-3).
Scores ZVL: Sterre Bijkerk 6, Nikki Meijer 3, Hanneke Slagter 2, Renée de Kleer 2, Malissa van Rijn 2, Lizzy Terpstra 1, Laura Roels 1, Anna Pauli 1, Moran Lindhout 1 en Isis Keijzer 1.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Met vier treffers speelde David Spijker een hoofdrol voor ZVL.