Niel Joor, de coach van de mannen van ZVL-1886 Tetteroo, is bepaald niet enthousiast over het waterpoloseizoen 2020-2021. De lange onderbreking door corona en daardoor de onmogelijkheid om behoorlijk te kunnen trainen liggen daaraan ten grondslag. Maar er moet nu eenmaal worden gespeeld en aan het einde van de rit, tegen de zomer, zijn er een kampioenschap en een beker te verdienen.

Joor beschouwt de duels in deze fase voor het bekertoernooi als veredelde oefenwedstrijden, ook al omdat er zich slechts twee ploegen in de poule van zeven plaatsen voor de halve finales en de rest afvalt. Bij die ‘rest’ lijkt ZVL-1886 te gaan behoren nu zaterdag de vierde van zes wedstrijden werd verloren, de Leidse ploeg in elk geval UZSC niet meer kan achterhalen en ook een achterstand heeft op Het Ravijn, de ploeg waar zaterdag in Nijverdal met 15-11 van werd verloren. Voor de beker wachten nog Polar Bears (komende zaterdag) en in juni Amersfoort. Op zaterdag 28 februari begint de competitie met een uitwedstrijd tegen De Zaan.

Tegen Het Ravijn was het tot vijf minuten van het einde een gelijk opgaande wedstrijd. Maar na de treffer van Ruben van Vierzen voor 12-11 was het slotoffensief van de thuisploeg ZVL-1886 te machtig. In die laatste vijf minuten was het nog slechts Het Ravijn dat scoorde en de eindstand op 15-11 bracht.

ZVL was in de eerste helft de betere ploeg. Dave Spijker (3x), Mark Visser en Claudio Brancatello verzorgden de offensieve afronding en de Leidenaars pakten een voorsprong van 3-5. Bij de rust was het echter toch gelijk: 5-5. Het bleef ook na de rust een evenwichtige wedstrijd, waarbij de teams zo’n beetje om en om scoorden. Tot en met de 12-11 van Van Vierzen dus.

Het Ravijn – ZVL-1886 15-11 (1-3, 4-2, 6-3 en 4-3).
Doelpunten ZVL: David Spijker 3, Ruben van Vierzen 3, Claudio Brancatello 2, Mark Visser 1, Lars van Nobelen 1 en Eric Verdoes 1.

VROUWEN

De vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo gingen zaterdag verder met de competitie, waarvoor in oktober 2020 al twee wedstrijden waren gespeeld, tegen Polar Bears (verlies) en PSV (winst). De thuiswedstrijd tegen Het Ravijn was dus het derde duel, nadat sinds eind januari drie bekerwedstrijden werden gespeeld.

In die eerste ronde van de beker was Het Ravijn één van de tegenstanders. In De Zijl werd het toen 18-11. Maar de ene wedstrijd is de andere niet ook al is de tegenstander dezelfde, zo bleek maar weer eens. Het werd nu 5-7 voor de ploeg uit Nijverdal. Teams kunnen soms van de ene op de andere dag veranderen. Zo verdween bij ZVL een Hongaarse speelster en ging Anne de Kleer terug naar de Verenigde Staten.

Hele gekke dingen daar gelaten zal de Leidse ploeg zich in de reguliere competitie plaatsen voor de play-offs. De eindstand is bepalend voor de tegenstander en het thuisvoordeel. Hoog eindigen is daarom wel lekker. Maar coach Iefke van Belkum vindt dat niet zo belangrijk. ‘’In eerste instantie speel je richting play-offs en tegen die tijd zien we wel wie de tegenstander wordt. Natuurlijk speel je elke wedstrijd om te winnen, maar echt belangrijk is dat niet. Bij een nederlaag zoals nu tegen Het Ravijn is er geen man overboord. Het is sowieso een gek jaar natuurlijk.’’

Toch is 18-11 winnen en 5-7 verliezen een groot verschil. ‘’Op zich wel, maar mij verbaast het niet. We scoorden gewoon te weinig. We speelden wel goed. Beter zelfs dan in die bekerwedstrijd. We kregen ook heel veel honderd procent kansen, maar schoten dan niet goed of recht op de keepster af. Ik weet zeker dat er nog veel meer gekke uitslagen volgen, onder andere door ploegen, die veranderen.’’

ZVL-1886 – Het Ravijn 5-7 (2-2, 0-1, 1-2 en 2-2).
Doelpunten ZVL: Nikki Meijer 2, Malissa van Rijn 2 en Laura Roels 1.

Tekst: Jan van der Nat/Topsport Leiden.
Op de foto van Ruud Wormgoor: Ruben van Vierzen scoorde drie keer tegen Het Ravijn.