De waterpoloërs van De Zijl hebben 2017 afgesloten met een dubbele overwinning. Zaterdag werd in het eigen bad met 16-8 gewonnen van De Ham en zondag was in Rotterdam SVH niet bij machte de Leidse ploeg af te stoppen. De ploeg van Ron van der Harst profiteerde daarnaast ook van de nederlagen van koploper UZSC en van Het Ravijn. De Zijl is nu vierde in de eredivisie met nog maar vijf punten achterstand op koploper UZSC.

In de thuiswedstrijd tegen De Ham was het pleit in feite al bij de rust beslecht. De tussenstand van 9-2 bood de ‘zekerheid’ dat de tegenstander uit Wormerveer niet meer in de wedstrijd zou kunnen terugkomen. Tom Nederend was de meest productieve speler in de eerste twee kwarten. Hij scoorde drie keer. Ook Omar Qachach, Roeland Spijker en Adam Maklari zouden aan dat totaal komen.

In de tweede helft werd het eerst 11-3 alvorens De Ham iets kon terugdoen. Een Wormerveerse run van 0-3 zorgde voor een tussenstand van 11-6, maar dat gat was voor De Zijl groot genoeg om de wedstrijd zonder problemen te kunnen uitspelen. De thuisclub was het natuurlijk aan zijn stand verplicht om het publiek een leuk slot voor te schotelen. Met een 5-2 in het vierde kwart gebeurde dat dan ook.

De Zijl – De Ham 16-8 (4-2, 5-0, 2-4 en 5-2).
Doelpunten De Zijl: Tom Nederend 3, Omar Qachach 3, Roeland Spijker 3, Adam Maklari 3, Stan van Ruiten 2, Jasper Haasnoot en Niek van Gent.

Zondagmiddag moest De Zijl op bezoek bij een andere laagvlieger in de eredivisie, het Rotterdamse SVH. Dat werd een wedstrijd, die in de eerste helft redelijk gelijk op ging en met een stand van 4-5 beslist nog geen ‘vorentscheiding’ kende.

De Zijl kwam echter prima uit de kleedkamer en acht minuten later was de wedstrijd beslist. De Zijl won het derde deel met 1-5, onder andere door drie doelpunten op rij van Adam Maklari. De Hongaar heeft zijn klasse inmiddels overduidelijk bewezen, want zijn vijf doelpunten in totaal tegen SVH brachten zijn totaal in de competitie op 41, een gemiddelde van bijna vier per wedstrijd.

Voor De Zijl was het kennelijk wel goed zo. SVH perste er nog een slotoffensiefje uit, won de vierde periode met 3-1, maar kwam niet meer in de buurt van de winstpunten.

SVH – De Zijl 8-12 (1-2, 3-3, 1-5 en 3-1).
Doelpunten De Zijl: Adam Maklari 5, Tom Nederend, Roeland Spijker, Mark Visser, Tim van der Meer, Stan van Ruiten, Jasper Haasnoot en Menno Dalmijn.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Adam Maklari maakte in het weekeinde acht doelpunten voor De Zijl en bracht zijn totaal op 41.