Dat het voor de vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo een hels karwei zou worden zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Euro League stond tevoren wel vast. De verjongde Leidse ploeg is een maatje kleiner dan de topploegen uit diverse grote waterpololanden en trof het bepaald niet met de groep in het Russische Kirishi, die werd aangevoerd door de winnaar van de Euro League in 2017 en 2018 Kinet-Surgutneftegas, mogelijk ook dit keer de beste ploeg van Europa.

Hoe sterk Kinet is bleek al op de openingsdag in Kirishi, een stad ten zuidoosten van Sint-Petersburg. De Russinnen lieten geen spaan heel van ZVL dat met liefst 25-5 een inkijkje kreeg in de plannen van de titelhouder. In de eerste helft, die werd afgesloten op 13-1, slaagde alleen Roline Schuijt er een keer in om de Russische doelvrouw Anna Karnaukh te passeren.

In het derde kwart scoorde ZVL drie keer, maar de 5-3 stand in deze periode zorgde er alleen maar voor dat Kinef in het laatste deel van de wedstrijd er nog eens stevig op los schoot en met 7-1 de eindstand op het scorebord zette. De ZVL-doelpunten werden gemaakt door Rozanne Voorvelt, Laura Roels, Marianne de Groot, Isis Keijzer en Roline Schuijt.

Tegen het Italiaanse Plebiscito Padova ging het in de tweede wedstrijd stukken beter. Sterker nog: na drie kwarten had ZVL zelfs een 4-5 voorsprong. Toch won Padova door een 3-0 score in het laatste deel. Maar ZVL toonde aan dat het wel degelijk met serieuze plannen naar Rusland was afgereisd. Isis Keijzer en Rozanne Voorvelt scoorden (beiden in een man-meer situatie) voor ZVL in de eerste periode en Voorvelt maakte haar tweede nog voor de rust.

De derde periode was de beste van ZVL. Malissa van Rijn scoorde in een man-meer situatie en dankzij een strafworp van Marianne de Groot nam de Leidse ploeg zelfs een voorsprong mee naar het laatste kwart: 4-5. Padova gooide er in het slotdeel echter een schepje op en de ploeg, die al jaren bij de top van Europa speelt won alsnog met 8-5.

Ook het Griekse Vouliagnemi is een vaste deelnemer aan het Europese clubtoernooi en voor ZVL geen onbekende tegenstander. In deze laatste wedstrijd van het toernooi pakte ZVL de eerste periode met 3-2 dankzij twee treffers van Malissa van Rijn en eentje van Rozanne Voorvelt. ZVL bleef in de race tot drie minuten voor het einde van het derde kwart door doelpunten van Iefke van Belkum, Isis Keijzer en Moran Lindhout. In het vierde kwart scoorden voor ZVL nog Isis Keijzer en Rozanne Voorvelt, haar vijfde van het toernooi. Daarna liep de Griekse ploeg weg naar een 13-8 overwinning.

De Euro League gaat dus verder zonder ZVL, maar de ploeg heeft ongetwijfeld veel opgestoken om te gebruiken in de nationale competitie, die zaterdag verder gaat met de topper tegen GZC Donk. Inzet is de eerste plaats in de eredivisie.

MANNEN

De mannen van ZVL-1886 Tetteroo moesten het onderspit delven in de streekderby tegen AZC uit Alphen aan den Rijn: 11-5. Het duel was eigenlijk al in de eerste helft beslist. Na twee perioden stond er een 7-1 tussenstand op het scorebord van zwembad Aquamar. Alleen Jimmy Sjardijn scoorde voor de Leidse ploeg.

Maar ook in de wedstrijden, die niet meer gewonnen kunnen worden, kun je het een en ander leren als jonge ploeg. En altijd blijven gaan voor een beter resultaat. Dat gebeurde tegen het einde van de wedstrijd toen de scoredrift van AZC minder werd. ZVL nam de wedstrijd toen over en scoorde nog drie keer. Nadat Tim van der Meer dat in de derde periode al een keer had gedaan, troffen Eric Verdoes, Lars van Nobelen en Wouter Kuijt doel in de slotfase.

Foto: Rozanne Voorvelt scoorde vijf keer in Kirishi (foto Facebook)