De vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo hebben zich behoorlijk hersteld van de zware 10-1 nederlaag vorige week bij De Zaan. Een overwinning was tegen de sterke koploper UZSC net te veel gevraagd, maar de ploeg van Iefke van Belkum speelde in De Zijl een prima wedstrijd en hield de Utrechtse tegenstander drie kwart prima bij. Pas in het laatste kwart moest het jonge Leidse team UZSC laten gaan: 8-10.

Voor coach Iefke van Belkum (op archieffoto van Ruud Wormgoor) is het dit seizoen vooral een zaak van opleiden en beter worden. Haar team is piepjong in vergelijking met de ervaren tegenstanders en ze schroomt niet om talentvolle jeugdspelers, zoals zaterdag Jolijn Joor, voor de leeuwen te gooien. Bouwen en kijken hoe ver je komt, is het devies en als de wedstrijden het niveau gaan halen als die van zaterdag tegen UZSC, dan moet die werkwijze vruchten gaan afwerpen.

Van Belkum: “De jeugdopleiding werpt zijn vruchten af. De afgelopen jaren hebben we als club goed geresteerd in de jeugdcompetities en deze ploeg is op twee na geheel onder de 20 jaar en dat is een goede basis.

Hoewel Van Belkum ‘goede dingen had gezien’ tegen De Zaan deed de zware nederlaag natuurlijk toch pijn. Tegen UZSC herstelde de ploeg zich en na drie perioden was de stand keurig in evenwicht: 7-7. Een echte stunt zat er niet in. De Utrechtse verdediging werd aangetrokken en de Leidse aanvalsters kwam nauwelijks nog in de buurt van het doel van UZSC. Aan de andere kant was Hanna Hoogervorst niet te stoppen. In het vierde deel scoorde ze drie keer. Alleen Anna Pauli kon daar iets tegenover stellen: 8-10.

Van Belkum: “Echt tevreden mag je niet zijn bij een nederlaag, maar we hebben goed gespeeld. We maken aan het einde een paar kleine foutjes, waardoor zij scoren en toch wel terecht de wedstrijd winnen.”

ZVL-1886 heeft nu een paar weken rust voordat de play-offs beginnen. De rest van de eredivisieteams moeten komende week nog een keer aan de bak. In de finalereeks speelt de Leidse ploeg, die als zesde eindigt, tegen de nummer drie en dat is naar alle waarschijnlijkheid Widex GZC Donk uit Gouda. Daarbij heeft ZVL geen thuisvoordeel, iets waarop Van Belkum wel had gehoopt. “We hebben verloren van de top-4. Daar had ik graag bij gezeten en het heeft ook niet veel gescheeld. Maar we hebben zeker een kans om verder te komen dan de eerste ronde.”

ZVL-1886 – UZSC 8-10 (2-2, 2-3, 3-2 en 1-3).
Doelpunten ZVL: Nikki Meijer 4, Laura Roels 1, Malissa van Rijn 1, Hanneke Slagter 1 en Anna Pauli 1.