Eindelijk konden de ploegen van ZVL 1886 Tetteroo weer het water van De Zijl in voor een echte wedstrijd. Het seizoen begint met een serie bekerwedstrijden, waarbij in alle ploegen de internationals ontbreken in verband met het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT), dat bij de vrouwen reeds het felbegeerde ticket voor Tokio opleverde. Voor ZVL 1886 begon het seizoen prima. De vrouwen, voor het eerst onder leiding van Iefke van Belkum, wonnen met 18-11 van Het Ravijn en de mannen waren te sterk voor PSV Eindhoven: 14-10. De komende weken wordt het grootste deel van de poulefase in het bekertoernooi afgewerkt. De rest en de kruiswedstrijden volgen na afloop van de gewone competitie.

Het team van Niels Joor had drie periodes lang meer moeite met PSV dan wellicht mocht worden verwacht. De ploeg uit Eindhoven is al jaren een laagvlieger, maar hield nu drie kwarten stand tegen ZVL-1886. Het was acht minuten voor het einde 7-7, waarna de Leidse ploeg alsnog toesloeg. De weerstand van PSV had Joor niet verrast. ‘PSV is geen ploeg die gaat degraderen. Het is een pittig en fysiek sterk team. Ze hebben een goede Kroaat en je wint er niet zó maar van’, zei de Leidse coach.

Dat was duidelijk, want ZVL moest er in het laatste kwart vol voor gaan om de winst binnen te halen. Natuurlijk wilden de spelers dat, al maakt het Joor dit seizoen niet heel veel uit. Lekker trainen en spelen is het voornaamste. Joor: ‘Je weet toch niet hoe het allemaal loopt dit seizoen. De zaak kan zó maar weer stil komen te liggen. Fijn dat we bezig kunnen zijn, maar veel meer ook niet.’

ZVL zal dan ook geen vervangers zoeken voor de Hongaren Gergo Marnitz en Simon Vogel, die er voor kozen om te gaan spelen in de competitie in hun vaderland, die gewoon van meet af aan doorging. Joor: ‘Logisch natuurlijk. Die jongens zijn prof en willen spelen en geld verdienen. Misschien dat ze na de zomer terugkomen.’

Resteert daardoor nog slechts één buitenlander in de ploeg van Joor. De Italiaan Claudio Brancatello, gekomen van AZC Alphen, liet zien, waarom hij in Leiden is. Hij maakte vijf van de eerste zeven doelpunten. In het vierde kwart waren het de ‘usual suspects’ David Spijker en Jasper Haasnoot die met respectievelijk drie en twee doelpunten de wedstrijd bij 12-8 in het slot gooiden. ZVL speelde daarna het duel rustig uit en won met 14-10.

ZVL-PSV 14-10 (3-2, 2-3, 2-2 en 7-3).
ZVL: Claudio Brancatello 5, David Spijker 3, Ruben van Vierzen 2, Jasper Haasnoot 2, Mark Visser 1 en Eric Verdoes 1.

VROUWEN

Het veelal jonge vrouwenteam van ZVL-1886, onder leiding van de als speelster gelouterde Iefke van Belkum, trof in het eerste bekerduel Het Ravijn, altijd een lastige tegenstander voor de Leidse ploeg. Het team uit Nijverdal was, evenals ZVL, compleet, want beide leveren geen internationals, die door het OKT niet in het bekertoernooi spelen.

Na een snelle voorsprong van 3-0 was ZVL de baas in De Zijl en hield de Tukkers steeds op afstand. Bij de rust was het 11-6 en had Nikki Meijer al vier keer gescoord. Dat deed echter Het Ravijn direct na de rust ook, zonder dat de thuisploeg er iets tegenover kon stellen. Van 11-6 was het dus opeens 11-10 en leek het toch een echte wedstrijd te gaan worden. Er was echter een duidelijk reden voor die terugval.

Iefke van Belkum beschikt over een brede selectie met op de achterhand ook nog eens een paar heel jonge meiden. Ze kan daardoor veel wisselen en koos in de tweede helft onder andere voor een wissel in het doel. ‘In Ymke van der Waal en Janieke Oosting heb ik twee goede keepers. Vandaar dat ik halverwege Ymke heb vervanger door Janieke. Ze begon ongelukkig aan die tweede helft, maar herstelde zich daarna goed.’

Dat deed de hele ploeg. Malissa van Rijn en Sterre Bijkerk zorgden ervoor dat de marge werd hersteld (15-10), waarna Anna Pauli, Laura Roels en Isis Keijzer aan alle onzekerheid, mocht die er nog zijn geweest, een einde maakten en de wedstrijd uiteindelijk met 18-11 de boeken in ging.

Een ruime overwinning, die Van Belkum overigens niet verraste. ‘Ik had het wel iets spannender verwacht, maar die jonge meiden zijn zó gretig en fel. Ze laten elke training en nu ook in deze wedstrijd zien dan ze heel graag bezig willen zijn. Daarom verrast het mij ook niet. Ik zie het elk dag. Ze grijpen de kans die ze krijgen met twee handen aan.’

ZVL-Het Ravijn 18-11 (4-1, 7-5, 4-4 en 3-1).
ZVL: Nikki Meijer 4, Malissa van Rijn 4, Reneé de Kleer 2, Sterre Bijkerk 2, Laura Roels 2, Anne de Kleer 1, Hanneke Slagter 1, Anna Pauli 1 en Isis Keijzer 1.

Tekst: Jan van der Nat/Topsport Leiden
Op de foto van Ruud Wormgoor: Nikki Meijer, die vier keer scoorde tegen Het Ravijn.