De waterpoloërs van ZVL-1886 Tetteroo hebben de prima start van de competitie extra glans gegeven door zich te plaatsen voor de tweede ronde van het bekertoernooi. Dat gebeurde in een dubbel tegen Het Ravijn, een ploeg die ook de eerste twee competitiewedstrijden had gewonnen.

Zaterdag moest de ploeg van Niels Joor in Nijverdal nog een nederlaag incasseren (14-12), maar zondag werd duidelijk afgerekend met Het Ravijn, dat met een nederlaag van 19-11 werd teruggestuurd naar het oosten van het land.

In het eerste duel ging het vooral voor de rust uiterst moeizaam. In het eerste kwart scoorde de Leidse ploeg niet. Dat deed de thuisploeg wel en omdat dit ook vlak na het begin van deel twee het geval was, keek ZVL-1886 Tetteroo zó maar tegen een achterstand van 5-0 aan. In het restant van de eerste helft ging het wel iets beter, maar verder dan doelpunten van Mark Visser, Stan van Ruiten en Jasper Haasnoot kwam ZVL niet, waardoor de ruststand 9-3 was.

Die stand vroeg om een andere aanpak, want een stevige nederlaag zou de return op zondag extra lastig maken. En het ging ook beter in de tweede helft. Van Ruiten en Haasnoot voerden hun persoonlijke productie op tot respectievelijk drie en vier doelpunten. Omdat ook anderen gingen scoren werd het gat kleiner en was dat aan het einde slechts twee doelpunten en gaatje dat te doen moest zijn in de tweede wedstrijd.

In De Zijl liet ZVL-1886 zich niet opnieuw verrassen. Na een gelijk opgaand begin nam de Leidse ploeg een voorsprong en aan het einde van het eerste kwart was het in totaal +1 in het voordeel van de thuisploeg: 7-4.

ZVL was ook daarna net een tikkeltje sterker dan Het Ravijn, dat het gat langzaam maar zeker groter zag worden. Bij de rust was het vier: 11-7 en na de eerste acht minuten van de tweede helft kwam de plaatsing voor de tweede ronde voor ZVL duidelijk in beeld. Vijf verschillende spelers voerden de stand op tot 16-9 en dus was nog eens acht minuten het koppie erbij houden voldoende.

Het was al snel duidelijk dat Het Ravijn niet meer ging terugkomen in de wedstrijd. Van Ruiten bracht zijn weekend-totaal op acht doelpunten, waarna Wouter Kuijt en Mark Visser het duel in het slot gooiden: 19-11.

Het Ravijn – ZVL-1886 Tetteroo 14-12 (4-0, 5-3, 4-7 en 1-2).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 4, Stan van Ruiten 3, Mark Visser, Wouter Kuijt, Jimmy Sjardijn, Ruben van Vierzen en David Spijker.

ZVL-1886 Tetteroo – Het Ravijn 19-11 (7-4, 4-3, 5-2 en 3-2).
Doelpunten ZVL: Stan van Ruiten 5, Jasper Haasnoot 3, David Spijker 3, Jimmy Sjardijn 2, Mark Visser 2, Eric Verdoes, Omar Qachach, Ruben van Vierzen en Wouter Kuijt.

VROUWEN

Evenals de mannen beleven ook de vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo een prima start van de competitie. Na de winst op Polar Bears werd ook van De Zaan gewonnen. In Zaandam werd het 9-11. De mix van jonge talenten en een aantal door de wol geverfde speelsters blijkt prima te werken. Het waren de routiniers, die in de beslissende fase de kar trokken, waarbij Iefke van Belkum drie keer scoorde.

Tot halverwege het derde kwart was het een gelijk opgaande wedstrijd, waarbij De Zaan de vroege voorsprong van ZVL (2-3 na de eerste periode) wegwerkte en zelfs met 5-4 de leiding nam. Marianne der Groot zorgde voor de gelijkmaker (5-5), waarna Roline Schuijt weer voor een Leidse voorsprong zorgde, die de ploeg niet meer afgaf. Het bleef spannend, maar met uiteindelijk 9-11 voegde ZVL drie punten toe aan het totaal en staat daarmee voorlopig op een plek, die in het verleden heel normaal was: de eerste.

De Zaan – ZVL-1886 Tetteroo 9-11 (2-3, 2-1, 1-4 en 4-3).
Doelpunten ZVL: Iefke van Belkum 3, Isis Keijzer 2, Marianne de Groot 2, Nikki Meyer, Anne de Kleer, Roline Schuijt en Danique Gras.

Op de foto van Ruud Wormgoor:  Stan van Ruiten scoorde acht keer in de bekerdubbel tegen Het Ravijn.