De mannen van ZVL-1886 weten precies wat ze moeten doen om komend weekeinde het reguliere seizoen af te sluiten als nummer vier en daarmee thuisvoordeel te veroveren in de eerste ronde van de play-offs. ZVL won zaterdag met 8-12 bij De Ham, terwijl Polar Bears ten onder ging bij AZC in Alphen.

Daardoor staan ZVL en Polar Bears met een gelijk aantal punten op de plaatsen vier en vijf. Onderling zijn de resultaten precies gelijk (9-8 en 8-9), zodat het doelsaldo de doorslag moet geven. Dat is nu 23-20 in het voordeel van de Leidse ploeg en dat zou minimaal zo moeten blijven bij een overwinning op hekkensluiter SVH in de slotwedstrijd. Een flinke overwinning is lekker, want dan is de kans klein dat Polar Bears via een zege op Schuurman BZC alsnog de vierde plek claimt.

ZVL begon zaterdag prima aan het duel in Krommenie. Stan van Ruiten (2) en Tim van der Meer (foto Beeldboot) verzorgden de totale productie in het eerste kwart: 0-3. Daarna ging de thuisploeg ook meedoen, maar het gaatje was geslagen en dat bleef tot de rust op het scorebord staan. Via 4-4 in de tweede periode was het halverwege 4-7.

In het derde deel werd het verschil iets kleiner, maar kort voor het einde van de periode scoorden Wouter Kuyt en Jasper Haasnoot en was het vervolgens een zaak van consolideren om de wedstrijdpunten te kunnen meenemen naar Leiden. Met drie doelpunten waren Tim van der Meer en Stan van Ruiten topscorers namens ZVL.

De Ham-ZVL-1886 8-12 (0-3, 4-4, 2-3 en 2-2).
Doelpunten ZVL: Stan van Ruiten 3, Tim van der Meer 3, Roeland Spijker 2, Yannick van den Burg, Wouter Kuyt, Jasper Haasnoot en Adam Maklary.

Vrouwen verliezen

Met alleen nog een wedstrijd bij Polar Bears op de agenda zullen de vrouwen van ZVL-1886 vijfde of zesde gaan worden. De vijfde plek lijkt het meest logisch. Als ZVL en De Zaan verliezen (of allebei winnen…) eindigden ze in punten gelijk, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Leidse ploeg.

Ondanks een goede start zat winst er zaterdag tegen UZSC in Utrecht niet in. De ploeg van Jacob Spijker kon de vroege voorsprong (1-3) tot de rust vasthouden (2-3), maar moest in de tweede helft voorrang verlenen aan de ploeg uit de Domstad, die aan het einde van het derde kwart de leiding had overgenomen: 6-4. ZVL kwam in het restant van de wedstrijd niet verder dan een doelpunt van Isis Keijzer en dat was te weinig. Eindstand: 9-5.

UZSC-ZVL-1886 9-5 (1-2, 1-1, 4-1 en 3-1).
Doelpunten ZVL: Duchanka Kammerman, Rozanne Voorvelt, Malissa van Rijn, Moran Lindhout en Isis Keijzer.