Met een heel jong team zijn de waterpolovrouwen van ZVL 1886 erin geslaagd om de Supercup te winnen. In een spannende finale won de ploeg van Jacob Spijker op penalty’s van Polar Bears, de regerend landskampioen. Keepster Ymke van der Waal was de grote vrouw bij ZVL: zij stopte drie strafworpen. Debutante Moran Lindhout schoot de winnende penalty (7-8) binnen.

ZVL speelde de Supercup finale zonder de ervaren Iefke van Belkum (vanwege privé-omstandigheden) en Biurakn Hakhverdian (wil gaan coachen), maar ook zonder Rozanne Voorvelt en Isis Keijzer, die nog rust kregen vanwege het Europees Jeugd Kampioenschap. Zo kwam ZVL met een jonge ploeg bij de finale in Alphen aan en maakten maar liefst vijf speelsters (Duchanka Kammerman, Laura Roels, Danique Gras, Sterre Bijkerk en Moran Lindhout) hun debuut in het eerste team.

,,Ik had niet verwacht dat we Polar Bears zoveel weerstand zouden bieden’’, zei Jacob Spijker, de coach van ZVL. ,,Onze tegenstander had met speelsters als Nienke Vermeer en Iris Wolves toch een paar ervaren vrouwen in haar gelederen. Onze jonge meiden hebben het echter geweldig gedaan en hebben laten zien dat ze in de eredivisie kunnen spelen. Sommige meisjes speelden vorig jaar nog bij de jeugd en nu winnen ze met hun vijftien, zestien jaar al de Supercup. Daar mogen ze trots op zijn.’’

Via doelpunten van Marianne de Groot, Malissa van Rijn en Isis Keijzer kwam ZVL gelijk met 3-0 voor, maar in de derde periode sloop het tempo uit het spel en kwam Polar Bears via Iris Wolves en de 14-jarige Lola Moolhuizen weer terug in de wedstrijd: 3-3. Daarna werd de finale nog even heel spannend en kwam Polar Bears voor het eerst op voorsprong: 5-4. Met een vlammende backhand bracht Roline Schuijt ZVL vijf seconden voor tijd echter weer op gelijke hoogte (5-5).

In de penaltyserie hield ZVL het hoofd koel. Ymke van der Waal stopt maar liefst drie penalty’s en Marianne de Groot, Malissa van Rijn en Moran Lindhout schoten koelbloedig raak.

Bron: Leidsch Dagblad/Natasha Smit

Foto: ZVL heeft de eerste prijs van het seizoen alweer binnen. (Foto van Facebookpagina ZVL 1886)