De vrouwen van ZVL-1886 Tetteroo hebben de eerste fase van het bekertoernooi afgesloten met een nederlaag bij Widex GZC Donk. De ploeg van Iefke van Belkum (foto Ruud Wormgoor) eindigde daardoor in de poule op de tweede plaats en speelt daardoor in de kwartfinales tegen Polar Bears. Die wedstrijd en het verdere vervolg van het bekertoernooi staan pas op de agenda na afloop van de competitie, die komende zaterdag begint. ZVL-1886 weet precies wat daarin de eerste weken te wachten staat, want de eerste drie tegenstanders zijn toevallig dezelfde als in het bekertoernooi: Het Ravijn, De Ham en GZC Donk.

Tegen de laatste ploeg ging het zaterdag in Gouda niet goed. Het eerste kwart werd nog wel afgesloten met een 1-2 voorsprong door doelpunten van Laura Roels en Nikki Meijer, maar die voordelige score was al snel verdwenen en ZVL liep daarna steeds achter de feiten aan. De Leidenaars konden qua score nog wel in het spoor blijven van GZC Donk (8-7 na de derde periode), maar er moest te veel geforceerd worden.

Coach Iefke van Belkum: ,,Het is natuurlijk leuk dat je twee keer gemakkelijk wint (18-11 tegen Het Ravijn en 8-20 tegen De Ham, red.), maar nu speel je een wedstrijd, waarin je er niet zó maar bent. We bleven dan wel in de buurt qua score, maar het was in die eerste drie periodes niet goed.’’

Het geforceerde spel leverde in de eerste fase van het laatste kwart geen doelpunten op voor ZVL. Wél voor de tegenstander, die binnen drie minuten uitliep van 8-7 naar 12-7. Pas daarna viel er weer een Leids doelpunt. Van Nikki Meijer, haar derde, maar tevens ook de laatste van de ploeg, die uiteindelijk met 14-8 moest buigen voor GZC.

GZC Donk – ZVL-1886 14-8 (1-2, 5-3, 2-2 en 6-1).
Doelpunten ZVL: Nikki Meijer 3, Laura Roels 1, Hanneke Slagter 1, René de Kleer 1, Sterre Bijkerk 1 en Lizzy Terpstra 1.

MANNEN

ZVL geeft topploeg UZSC goed partij

Het bereiken van de volgende fase van het bekertoernooi is voor de mannen van ZVL-1886 Tetteroo een stuk moeilijker dan voor de vrouwen. Hun toernooi wordt gespeeld in twee poules van zeven teams, waarvan zich er slechts twee keer twee plaatsen voor het vervolg: direct de halve finales. De mannen van Niels Joor krijgen de komende weken nog twee pittige wedstrijden voor de kiezen tegen Het Ravijn en Polar Bears. De laatste poulewedstrijd tegen Amersfoort volgt dan na de competitie, die op 27 februari begint met een uitwedstrijd tegen De Zaan.

De derde wedstrijd, na winst op PSV en een gelijkspel tegen De Ham, werd zaterdag verloren van UZSC. Niet helemaal onverwacht, want de Utrechtse ploeg werd in vier van de laatste vijf competities kampioen van Nederland. ZVL-1886 hoefde zich echter niet te schamen voor het 16-9 verlies.

Coach Niels Joor: ,,Uiteindelijk verlies je dan wel vrij kansloos, maar we hebben het niet slecht gedaan. Er is hard gewerkt. Natuurlijk is Utrecht een goede ploeg, maar je weet aan het begin van een seizoen toch nooit hoe het ligt. Wij hebben het altijd lastig op een groot veld (De Zijl heeft geen internationale afmetingen, red.), maar na het begin, waarin we met 5-1 achter komen, zijn we goed teruggekomen in de wedstrijd.’’

Die 5-1 stond al na minder dan vijf minuten op het scorebord, maar de elf minuten daarna tot de rust waren voor ZVL-1886 en werden ‘gewonnen’ met 2-4. De Leidse ploeg mocht daardoor best tevreden naar de kleedkamer. Er was hoop op een goed resultaat. Die hoop verdween echter als sneeuw voor de zon, al werd die uitdrukking afgelopen weekeinde flink omgedraaid…

Met topscorers Sebastian Hessels en Joep de Jong in het water liep UZSC in het derde kwart uit naar 12-6 en restte ZVL nog slechts de taak de schade te beperken. Dat lukte: 16-9.

UZSC – ZVL-1886 16-9 (6-3, 1-2, 5-1 en 4-3).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 2, Claudio Brancatello 2, David Spijker 2, Mark Visser 1, Ruben van Vierzen 1 en Stan van Ruiten 1.